Yerel yönetimlerde etik uygulamalar: Türkiye ve Avrupa Birliği karşılaştırması - Işık, Sevil (My University, 2013)
yerel yönetimlerde etik, bütünlük, bütünlük sistemleri(ulusal bütünlük, yerel bütünlük), güvenilirlik, hesapverebilirlik, yolsuzlukla mücadele.

YEREL YÖNETİMLERDE ETİK UYGULAMALAR: TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ KARŞILAŞTIRMASI Demokrasi tartışmaları ve yeni kamu yönetimi uygulamalarının doğurduğu etkiyle şeffaflık, açıklık, hesap verebilirlik gibi kavramlar önem kazanmış, kamu yönetimlerinde takdir yetkisini kullanan karar alıcıların ne kadar etik davrandıkları ve kamu yararı düşüncesine ne derece bağlı kaldıkları sorgulanmaya başlanmıştır. Gelişmiş ülkelerde denetim ve hesap verebilirlik mekanizmalarıyla güçlendirilen ve ahlaki uygulamalarla desteklenen etik modeller iyi yönetişimin olmazsa olmazı olarak değerlendirilmekte ve bütünlük sistemi adıyla hayata geçirilmektedir. Yerel yönetimlerde yozlaşmayı önleyerek sürdürülebilir bir etik anlayışı egemen kılmak amacıyla çeşitli öneri ve yaklaşımlar geliştirilmiştir. Yerel Bütünlük İhtiyaç Analizi: İstanbul Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri Örneği adlı çalışmada görüşmecilerin gözlemlerine ve algılarına dayalı olarak İstanbul'da yerel yönetimlerde yeterli altyapının söz konusu etik uygulamalar için hazır olup olmadığı ve bir bütünlük sistemine ihtiyacın bulunup bulunmadığı ölçülmeye çalışılmıştır. Hollanda' da gerçekleştirilen saha çalışmasıyla veriler kıyaslanarak aradaki fark ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada ayrıca, Amsterdam, Anvers, Hamburg, Hong Kong, Londra, Newyork ve Sidney Yerel Bütünlük Sistemlerinin karşılaştırmalı olarak analiz edildiği uluslararası bir makaleden yola çıkılarak karşılaştırmaya İstanbul'da dahil edilmiştir. Sonuç ve değerlendirme kısmında durum analizi yapılarak etik komisyonların kurumsallaşması için uygulamaya dönük öneriler geliştirilmiştir. Ethics,integrity, integrity systems (national integrity,local integrity), local governments ethics, accountability, anti-corruption strategies. ABSTRACT ETHICAL PRACTICES IN LOCAL GOVERNMENTS: COMPARISON OF TURKEY AND EURUOPEAN UNION Debates on democracy and the impact of new public management practices lead transparency, openness, accountability has gained importance as concepts, using discretion power in public administration decision-makers how much they behave ethically and to what extent depends on the idea of the public interest staying began to be questioned. In developed countries, controlled and powered by mechanisms of accountability and supported by moral applications which is ethical models of good governance and they are assessed as integrity system. Preventing corruption in local governments in order to make a sustainable sense of ethics, various proposals and approaches have been developed. The study named Local Integrity Needs Analysis: The Case of Istanbul Metropolitan and District Municipalities based on the interviewers' observations and perceptions in Istanbul, aims to assess the adequate infrastructure in local governments concerned for ethical practices integrity of the system need to be ready and the availability of that there was tried to measure.In Netherlands performed difference in comparison with field work data to be revealed were studied. The international article in which the comperative analyses of Amsterdam, Antwerp, Hamburg, Hong Kong, London, New York and Sydney local ıntegrity systems are maden is the starting point and than Istanbul has been included in the comparison. In the parts of results and evaluations recommendations have been developed for the institutionalization of the ethics commission.
Keywords: Ahlakı Yönleri; İstanbul; Kamu Yararı; Kamu Yönetimi; Türkiye; Yerel Yönetim; Yolsuzlukla Mücadele