Türk basınına göre Demokrat Parti Döneminde Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri - Horasan, Cem (My University, 2010)
II. Dünya Savaşı sonundan itibaren açıkça taraf olan Türkiye, savaş akabinde vuku bulan olaylar neticesinde Sovyet tehdidine karşı Batı dünyası ile hem siyasi hem de güvenlik anlamında günümüze kadar sürecek bir yola girdi. Türkiye aynı zamanda 1945’ten itibaren, daha önce başarısızlıklarla sonuçlanan çok partili hayat deneyimini de tekrar yaşamaya başlıyordu. O yıllara kadar tek siyasi parti ile yönetilen Türkiye, Demokrat Parti’yi tek başına iktidara taşıyor ve 1960’a kadar sürecek Demokrat Parti dönemi başlıyordu. Demokrat Parti, Batı dünyası ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri ile var olan ittifakı, tarihi ve kültürel hiçbir bağlantı ve sorununun olmadığı Kore Savaşı’na asker yollayarak iyice somutlaştırmış, bunun karşılığını Türkiye’nin NATO’ya ikinci başvurusunun kabul edilmesiyle almıştır. 1952 yılında resmi olarak NATO’ya üye olan Türkiye 1950’li yıllardan başlayarak dış politikasında önceliği Batı ittifakına ve Batı savunma sistemine verecektir. Gerek Ortadoğu’da çıkan bunalımlarda takındığı tavır, Ortadoğu devletleriyle yapılan işbirliği anlaşmaları ve Bağdat Paktı, gerek Balkan Paktı ve Kıbrıs konusunda hâkim olan vurdumduymaz anlayış, gerekse alınan mali ve askeri yardımlar bu durumu tesciller niteliktedir. Yapılan çalışmada 1950-1960 arası Türk basını taranmış, Türk-Amerika ilişkileri başta olmak üzere dönem gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla yansıtılmaya çalışılmıştır.

In the end of World War II Turkey took side, and after war with the events that took place and against the Soviet threat Turkey came to a path with the western world in terms of both political and security that will last until nowadays. Turkey at the same time since 1945, was beginning to live again the multi-party system that failed before. Turkey, governed by one political party until those years, brings into power Turkey’s Democratic Party and the period of Democratic Party that would last until 1960 was benginning. Democratic Party, by sending soldiers to the the Korean War which there is no historical and cultural connection and problem, concretized the alliance with western world and U.S. , and took its response by accepting the second application of Turkey to NATO. Turkey after becoming a member of NATO in 1952, starting from early 1950’s would give priority in its foreign policy to the Western alliance and Western defence system. The attitude in the Middle East, the cooperation agreements with the Middle East countries and Baghdad Pact, or Balkan Pact and the stolid sense of control over Cuprus, or the financial and military assistence proves the situtation. In this study Turkish press between 1950-1960 was analized, especially Turkish-American relations and developements in this period were tried to be reflected in a neutral point of view.
Keywords: Amerika Birleşik Devletleri_Dış İlişkiler_Türkiye; Basın_Türkiye_Dış İlişkiler; Türkiye_ Dış İlişkiler_ Amerika Birleşik Devletleri