İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin sanat eğitiminde zıt renkler konusunun işlenişinde Fovist resimlerin etkisi - Özdemir, Sinem (My University, 2012)
Bu araştırma, İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin sanat eğitiminde, zıt renkler konusunun işlenişinde, fovist resimlerin etkisini araştırmaya dayalı uygulamaların değerlendirilmesi ile yapılacak olan çalışmayı kapsamaktadır. Araştırma grubu olarak 5. sınıf öğrencileri, içinde bulundukları yaş döneminin özellikleri nedeniyle seçilmişlerdir. Öğrencilerin sanatsal gelişim dönemleri de göz önünde bulundurularak konuya daha hâkim olabilecekleri düşünülmüştür. Öğrencilerin bu yaşta gerçeklik döneminde olmaları ve onların yaratıcılıklarını tekrar kazanmalarını sağlamak amacıyla bu yaş grubundan seçilmeleri de bu çerçevede değerlendirilmelidir. Bu araştırmada, çocuğun gelişim dönemi göz önünde bulundurularak çalışma yapılmıştır. Öğrencilere zıt renkler konusu öğretilirken sanat tarihi birikiminden de yararlanarak hem öğrencilerin kültürel birikimlerini geliştirmek hem de yaratıcılıklarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Ayrıca, uygulanan ilgi çekici yöntemlerle konunun pekiştirilmesi ve deney grubunun ilgisinin çekilmesi hedeflenmiştir. Zıt renklerin bir arada ve uyum içerisinde kullanıldığı fovist sanatçıların resimleri, araştırma süreci içerisinde öğrencilere yol gösterici olarak düşünülmüştür. Görsel materyallerle desteklenen ve sanat tarihinden örneklerin kullanıldığı bu çalışmada, öğrenci grubunun renk bilinci ve sanat tarihi bilgileri konularındaki bilgi düzeylerinde gelişme sağlanması hedeflenmiştir.

This survey comprises the studies that will evaluate the impact of fovist works in the teaching of contrast colours in the arts education of primary school (level 5) students. Students from 5th level of primary school are chosen by purpose due to the fact that they show the charecterestics of their own ages. Taking their artistic development periods into consideration, it has been thought that they realise the subject better. As the students be in their realistic periods and they have been chosen due to the fact that they could regain their creativeness, the selection of the population must be evaluated in this perspective. In this survey, the study has been performed by taking the children’s development periods into consideration. While teaching the subject of contrast colours, arts history has been used and not only developing the cultural formation but also contirbuting to their creativity have been aimed. Furthermore, attracting the interest of experiment group and reinforcing the subjects has been targeted by using interesting methods. The artistic works of fovist artists in which the contrast colours used in harmony together have been thought as guide to the students in the survey process. One of the main targets of this study in which was supported with visual materials and comprised of samples from arts history, was developing the information level of students wtih respect to colours and arts history.
Keywords: Resim_İlköğretim; Sanat Eğitimi