Yatırım bankalarında verimlilik analizi - Arkan, Mehtap (My University, 2010)
Bankacılık sektörünün etkin ve verimli çalışması ülke ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Çünkü bankacılık sektörü diğer ekonomik sektörlerden farklı olarak, kaynak dağılımını belirleyen finansal aracılık görevi üstlenmekte ve bankacılık sektörü ülkelerin ekonomik gelişmesinde merkezi bir konumda bulunmaktadır. Yatırım bankaları; menkul değer ihraç etmek yoluyla uzun vadeli fon sağlamak ihtiyacında olan firmalarla, tasarruflarını menkul değerlere yatırmak arzusunda olan gerçek ve/ veya tüzel kişiler arasında aracılık yaparak tasarrufların, firmaların çıkarmış olduğu tahvil ve hisse senetlerine kanalize olmasına katkıda bulunan aracı kurumlardır. Ayrıca Yatırım bankaları sermaye piyasasının gelişebilmesi için gerekli aracı kurumların en önemlilerinden birisidir. Bu bağlamda ekonomiye fon yaratan önemli bir kaynak olması açısından yatırım bankacılığı alanında faaliyet gösteren kuruluşların hizmet kalitelerini artırmanın ve ürünlerini çeşitlendirmenin yanı sıra, mesleki standart ve normlarını oluşturmaları ve bankacılık sektöründe ağırlıklarının artırılması gerekmektedir. Bu noktada artan rekabetin olduğu günümüz şartlarında verimlilik kavramı ön plana çıkmaktadır. Çünkü rekabet ortamında firmaların varlıklarını sürdürebilmeleri için kaynaklarını optimum düzeyde kullanmaları gerekmektedir. Firmaların etkin olarak çalışmaları dolayısıyla da ekonominin etkinliği açısından önemlidir. Son yıllarda bu önemin anlaşılması ile birlikte, bu doğrultuda etkinliği ölçmeye yönelik birçok yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri olan Veri Zarflama Analizi en çok kullanılan tekniklerin başında gelmektedir. Çalışmada Türk bankacılık sektöründe 2002-2009 döneminde faaliyet gösteren Yatırım Bankalarının verimliliği, ölçeğe göre sabit getiri ve ölçeğe göre değişken getiri varsayımı altında girdi odaklı veri zarflama analizi yöntemi ile ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar derlenerek, son bölümde yorumlanmıştır. Yatırım Bankaları,Verimlilik, Veri Zarflama Analizi

Effective and efficient operation of the banking sector is of great importance for the country's economy. Because the banking sector, unlike other economic sectors, undertakes the task of financial intermediation that determines the allocation of resources and economic development of countries in the banking sector has a central location. Investment banks, securities firms that need to export through the long-term funding, with a desire to invest their savings in real estate values and / or legal persons by an intermediary between savings, bonds and equities issued by companies in the intermediary institutions that contribute to channeling. Investment banks also necessary for the development of the capital market is one of the most important brokerage houses. In this context, the economy is an important source of funding in terms of creating institutions operating in the field of investment banking services and products to improve the quality of diversification, as well as to establish professional standards and norms, and the weights of the banking sector should be increased. At this point, the increasing competition in today's conditions that come to the fore the concept of productivity. Because the optimal level of competitive environment, companies are required to use their resources to survive. Therefore important for economic activity in the active work of the firms. In recent years, together with understanding of this importance, many methods have been developed to measure the effectiveness of this direction. One of these methods, Data Envelopment Analysis is one of the most widely used techniques. Investment Banks operating in the 2002-2009 period of the study, the efficiency of Turkish banking sector, constant returns to scale and variable returns to scale input oriented data envelopment analysis under the assumption that measured by the method. The results obtained are compiled and interpreted the last part. Investment Banks, Productivity, Data Envelopment Analysis
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Verimlilik Analizi