Value added services in next generation networks - Parlakışık, Murat (My University, 2002)
Gelişen teknolojiler ve insanların teknolojiyi daha iyi anlamaları ve kullanmaları sonucu günümüz şebekeleri hızla gelişmeye ve değişmeye başlamıştır. Bu gelişim temel olarak daha önceleri birbirinden bağımsız olarak varolan PSTN, mobil ve veri şebekelerinin bir araya gelmesini ön görmektedir. Devre anahtarlamalı şebekelerle karşılaştırıldığında paket şebekelerinin servis sunma ve verimliliği çok daha fazladır. Bu sebepten PSTN, mobil ve veri şebekelerini birbirine bağlamak ve bu şebekelerin trafiğini taşımak için çekirdekte bir paket şebeke kurulması kaçınılmaz olmuştur. Günümüzde birçok operatör bu konuda kapsamlı çalışmalar yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Yeni nesil şebekelerde sadece taşıma ortamında tümleşme ön görülmemektedir. Katma değerin gerçek anlamda sağlanması PSTN, Mobile ve veri şebekelerine farklı sistemlerle sunulan servislerin tümleşmesi ve servisin altyapıdan bağımsız olarak sunulmasıdır. Bu anlayış 80'li yıllarda IN sistemlerinin PSTN şebekelerine hizmet sunması ile paralellik göstermektedir ancak önemli bir farklılık vardır. Yeni nesil IN servisleri sadece PSTN değil, Mobil ve veri şebekelerine de hizmet sunmaktadır. Yeni nesil IN sistemleri bu talepleri karşılayacak bir tek şebeke değil tüm şebekelere hizmet verecek sistemler_olmalıdır. Yeni nesil IN sistemleri PSTN, Mobil ve veri şebekelerine hizmet verecek sistemlerdir. Yeni nesil IN sistemleri, PSTN santralı yada Mobil şebeke MSC'si üreticilerinin sunduğu, SCP, SMP ana yapısına sahip, geleneksel IN sistemlerinden çok daha fazla özelliğe sahip, birçok servisin şebekelere sunulabildiği gateway ve uygulama mimarisine dönmüştür. Yeni Nesil Servis Platformu, geleneksel IN sistemlerinin sunduğu tüm imkanları sunmalıdır. Bu tezde , geleneksel IN sisteminde yapılan katma değer servislerden en önemlisi olan ön-ödemeli arama servisi yeni nesil servis platformunda yapılacaktır.Bu servisin sonuçlarından ,Ön-ödemeli arama servisinin yeni nesil platformlarda daha kolay yaratıldığı ve gelecekde katma değer servislerin üretilmesinde bu platformun seçilmis olduğu anlaşılacaktır. Ilk parlay/ osa (yeni nesil servis platform) aramasi next generation networklerde gerçeklestirilmiştir. Today's networks have been rapidly developing and changing due to the direct result of the emerging technologies along with people understanding and utilizing these technologies better. This evolution foresees the combination of the PSTN, mobile and data networks that have been previously independent of each other in principle. When compared with the circuit-switched networks, service providing and efficiency of packet networks are way much more than the former. For this reason, connecting the PSTN, mobile and data networks to each other and an installation of a packet trunk in the nucleus to carry out the traffic of those networks has become inevitable. To this day, many operators have been working on such research projects comprehensively. In the new networks unification only on the carrying platform is not foreseen. True enabling of VA means unification of PSTN, Mobile and data networks with services provided by different systems and providing of these services independent of the infrastructure. This understanding is pretty parallel with the service providing of the IN a system to PSTN networks in the 80s, however, there is a very important difference. New generation IN services provide services not only to PSTN, but also to Mobile and data networks. New Generation IN systems should not be a sole trunk that meets these demands but they should by such systems that can handle services to all networks. New Generation IN systems are the ones that will provide services to PSTN, Mobile and data networks. New Generation IN systems have turned out to become a gateway and an application architecture such that they have the main structure of SCP and SMP provided by PSTN stations or Mobile trunk MSC providers, and having more characteristics than traditional IN systems. New Generation Service Platform must provide all the opportunities that traditional IN systems do. In this thesis, pre-paid call, most important service in traditional IN, will be implemented in New Generation Service Platform. According to the results , pre-paid service is rapidly implemented in New Generation Service Platform .So this platform is choosen to create Value Added Services for next generation networks. First parlay/ osa (New Generation Service Platform) call is made on next generation networks.
Keywords: Bilgisayar; Bilgisayarlar; Uygulamalı fizik