İntravenöz uygulamalarda üç yollu musluk ile iğnesiz enjeksiyon valfi kullanımının enfeksiyon gelişimine etkisinin karşılaştırılması - Küçüker, Işıl (My University, 2011)
İntravenöz Uygulamalarda Üç Yollu Musluk ile İğnesiz Enjeksiyon Valfi Kullanımının Enfeksiyon Gelişimine Etkisinin Karşılaştırılması Işıl KÜÇÜKER Araştırma; intravenöz uygulamalarda üç yollu musluk ile iğnesiz enjeksiyon valfi kullanımının enfeksiyon gelişimine etkisinin karşılaştırılması amacıyla tanımlayıcı ve randomize kontrollü olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Eylül 2010- Şubat 2011 tarihleri arasında özel bir hastanede Genel Servis 1-2-3-4’te yatarak tedavi gören ve periferik intravenöz kateter takılan hastalar oluşturdu. Örneklem grubunu ise bu hastalar arasından intravenöz uygulamalarda iğnesiz enjeksiyon valfi kullanılan 30 hasta (deney); üç yollu musluk kullanılan 30 hasta (kontrol) olmak üzere toplam 60 hasta oluşturdu. Deney ve kontrol grubundaki hastaların periferik venöz kateterleri takıldıktan 72 saat sonra çıkartılarak kateter ucu kültürü alındı. Araştırma verilerinin toplanmasında ‘Hasta Tanılama Formu’ ve kültür sonuçlarından yararlanıldı. Veri analizinde istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanıldı. Verilerin karşılaştırılmasında ise Pearson Ki-Kare ( ve t testleri kullanıldı. Araştırmanın sonucunda, iğnesiz enjeksiyon valfi ve üç yollu musluk kullanılan hastalar arasında yaş, cinsiyet, kronik hastalık durumu, kronik hastalığın çeşidi ve yatış süresi açısından anlamlı fark bulunmadı. Üç yollu musluk kullanılan hastalarda üreme görülme oranı %6.7 (n=2) iken; iğnesiz enjeksiyon valfi kullanılan hastalarda üreme görülmedi. Sonuç olarak, asepsi ilkelerine uymak koşuluyla iğnesiz enjeksiyon valflerinin enfeksiyon açısından güvenilir araçlar olduğu sonucuna varıldı. yollu musluk, iğnesiz enjeksiyon valfi, kateter ilişkili enfeksiyon Comparing The Effects of Three-way Stopcock Usage and Needle-free Injection Valve Usage on Infection Development in Intravenous Practices. Işıl KÜÇÜKER The research has been planned and realized as descriptive and randomized controlled for the purpose of comparing the effects of three-way stopcock usage and needle-free injection valve usage on infection development. The universe of the research consisted of the inpatients that were treated in a private hospital’s General Service 1-2-3-4 between September 2010 and February 2011 and had peripheral intravenous catheters. The sample group consisted of 30 patients on whom needle-free injection valve was used for intravenous practices (experiment group) and 30 patients on whom three way stopcock was used (control group), in total 60 patients among all the patients that formed the research universe. 72 hours after the peripheral venous catheters of the patients in the experiment and control groups were placed, they were taken out and culture from tip of the catheter was obtained. “Patient Diagnosis Form” and culture results were utilized in collecting research data. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 program was used for statistical analyses in data analysis. Descriptive statistical methods (Frequency, Percentage, Average, Standard deviation) were used in evaluating the research data. Pearson Chi-Square ( and t tests were used in comparison of the data. As the result of the research, no significant difference was found between patients on whom needle-free injection valve was used and patients on whom three-way stopcock was used in terms of age, gender, chronic disease, chronic disease type and the length of stay in the hospital. Among the patients on whom three-way stopcock was used the reproduction percentage was 6.7% (n=2) whereas there was no reproduction among patients on whom needle-free injection valve was used. As a result, it was concluded that, providing that asepsis principles are followed, needle-free injection valves are reliable tools in terms of infection. three-way stopcock, needle-free injection valve, catheter related infection
Keywords: Hemşirelik Esasları