Fleksör tendon yaralanmalarında onarım ameliyatı sonrası el rehabilitasyonunda fluidoterapinin etkinliğinin araştırılması - Öztürk, Müyesser (My University, 2004)
Adı ve Soyadı : Müyesser Öztürk Danışmanın adı : Doç. Dr. Hakan Gündüz Program : Ortopedik Rehabilitasyon Marmara Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon FLEKSÖR TENDON YARALANMALARINDA ONARIM AMELİYATI SONRASI EL REHABİLİTASYONUNDA FLUİDOTERAPİNİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

Tendon iyileşirken birçok faktörden etkilenir bunlar; yaralanma seviyesi, travmanın tipi, kişiye özel tendon yapısı, tendon yaralanması ile beraber meydana gelen kırıklar ve sinir yaralanmaları, cerrahi teknik, hastanın yaşı, sosyokültürel seviyesi, ve rehabilitasyon programıdır (35). El rehabilitasyonunda terapötik ısı ajanları ve alçak frekanslı akımlar başlıca kullanılan fizik tedavi ajanlarıdır (34). Terapötik ısı tedavinin başında egzersiz öncesi hazırlık amaçlı kullanılarak büyük fayda sağlar. Biz bu çalışmada terapötik ısı ajanlarından fluidoterapinin el rehabilitasyonundaki etkinliğini araştırdık. Bu çalışmaya fleksör tendon onarım ameliyatı geçirip Marmara Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniği'ne başvuran 30 hasta alındı. Hastalara ilk geldiklerinde omuz ve dirsek için eklem hareket açıklığı egzersizleri gösterildi ve onarım ameliyatından 4 hafta sonrasına randevu verildi. Hastalar 15'er kişilik iki gruba randomize edildi. Hastalar bu randevu tarihinden itibaren haftada 5 gün, 3 hafta (toplam 15 seans) rehabilitasyon programına alındı. Bu programda tüm olgulara çeşitli egzersizler uygulandı, fizik tedavi ajanı olarak transkütanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) ve ultrason yapıldı. Yalnızca 1. gruptaki hastalara fluidoterapi uygulaması yapıldı. Rehabilitasyon programının 3. haftasından sonra 3'er hafta ara ile iki kez değerlendirildi. Değerlendirmede aktif eklem hareketi açıklığı, kavrama gücü ölçümü, manuel kas testi ve Buck-Gramcko Skalası kullanıldı. Çalışma sonunda her iki grupta da gonyometre ve cetvel ile ölçülen aktif eklem hareket açıklığında anlamlı artış (p<0,05), manuel kas testi ve kavrama ölçümlerinde artma (p<0,05), Buck-Gramcko Skalası puanlarında yükselme (p<0,05) gözlendi. Ancak, her iki grup arasında eklem hareket açıklığının artması, kas gücünün artması açısından anlamlı farklılık bulunamadı (p>0,05). Sonuç olarak, fleksör tendon yaralanması tedavisinde egzersiz ve fizik tedavi ajanlarının kullanımı etkili bulunmuş olup fluidoterapi uygulanan grupla diğer grup arasında belirgin farklılık bulunmamaktadır. EFFECTIVENESS OF FLUIDOTHERAPY IN HAND REHABILITATION AFTER REPAIR OPERATION IN FLEXOR TENDON INJURIES SUMMARY Due to its nature, tendon is affected by many factors during its recovery. These factors are the degree of trauma, type of injury, patient's tendon quality, fractures and neural trauma associated with the tendon injury, age and social status of the patient and lastly the surgical technique used. Therapeutic heat agents and electrotherapy are commonly used in hand rehabilitation programs. Therapeutic heat treatment is greatly beneficial as the preparation before exercises. In this study we investigated the effectiveness of one of the superficial heat modality, the fluidotherapy application. In our study, subjects were selected among patients who applied to Marmara University Physical Medicine and Rehabilitation Department's outpatient clinic after having a flexor tendon repair operation. When the subjects first came, before removal of the plaster casts, they were given range of motion exercises to their shoulders and elbows and appointments were given to four weeks after the repair operation. Subjects were randomized into two groups of 15 members each. After their appointment dates, each subject received a 3-week (total 15-sessions) physical therapy program. Exercises were applied in this rehabilitation program. Transcutaneus electrical nerve stimulation and ultrasound were used as the physical therapy agents. Only one group received fluidotherapy. After the third week of the rehabilitation program, the subjects were instructed to perform exercises at home and they were seen in the hospital with three week intervals for evaluation. Active range of motion, hand grip strength, manual muscle test and Buck-Gramcko Scale were used for the evaluation. At the end of the study, in both groups, a considerable increases in active range of motion was measured both with the goniometer and the ruler (p<0.05), an increase in manual muscle test and in grip measures (both in gross grip and pinch grip) (p<0.05), and a rise in the Buck-Gramcko Scale (p<0.05) were observed. However, in respect of increase in active range of motion and increase in muscle test value there is not any considerable difference among the types. In conclusion, in the treatment of the flexor tendon injuries, although exercises and physical therapy modalities are found useful, there is not any considerable difference in regard to application of fluidotherapy.
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon