Türk sosyal güvenlik hukukunda bireysel emeklilik sistemi - Küzgil, Behiye Türk (My University, 2005)
Birinci bölümde Türkiye'de uygulanmakta olan emeklilik sisteminin genel yapısı ve bireysel emeklilik sistemi hakkında bilgi verilmektedir. Bu kapsamda, asli sosyal güvenlik kurumlarından, tamamlayıcı sosyal güvenlik kurumlarından ve son olarak özel hayat sigortalarından temel hatlarıyla bahsedildikten sonra bireysel emeklilik sisteminin ortaya çıkış nedenleri, amacı ve kapsamı ve temel özellikleri hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde, bireysel emeklilik sisteminin kurumsal yapısından, sisteme katılım ve emeklilik sözleşmesinden, son olarak da emeklilik yatırım fonlarından bahsedilmektedir. Bireysel emeklilik sisteminin kurumsal yapısı kapsamında, bireysel emeklilik danışma kurulu, bireysel emeklilik şirketleri ve bireysel emeklilik aracıları ayrıntılı olarak incelenmektedir. Sisteme katılım ve emeklilik sözleşmesi kapsamında ise; katılım koşulları, emeklilik sözleşmesinin tanımı, tarafları, kapsamı ve ekleri, kurulması ve yürürlüğe girmesi, emeklilik sözleşmesinde tarafların hak ve yükümlülükleri, emeklilik şirketinin hak ve yükümlülükleri ile grup emeklilik sözleşmesi ve birikimli hayat sigortalarından bireysel emeklilik sistemine geçiş incelenmektedir. Son olarak emeklilik yatırım fonlarında, emeklilik yatırım fonunun tanımı ve hukuki niteliği, kuruluşu, türleri, fon portföyü, fonların birleştirilmesi ve devri incelenerek kamunun aydınlatılması hakkında bilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde ise, bireysel emeklilik sisteminde düzenlenen vergi teşvikleri, bireysel emeklilik sisteminin denetimi ve cezai hükümler ele alınmıştır. Bireysel emeklilik sisteminde düzenlenen vergi teşviklerinde ise, sisteme katılan gerçek kişilerin ve çalışanlarını sisteme dahil eden işverenlerin, bireysel emeklilik şirketlerinin ve kurmuş oldukları fonların vergilendirilmesi, bireysel emeklilik sisteminden ayrılanların vergilendirilmesi; bireysel emeklilik sisteminin denetimi kapsamında, hazine müsteşarlığı, sermaye piyasası kurulu, emeklilik gözetim merkezi tarafından yapılan denetim, bağımsız denetim, aktüeryal denetim ve son olarak iç denetim; cezai hükümler başlığı altında ise, idari ve adli yaptırımlar incelenmektedir. In the first section, it gives information about the retirement system and personal retirement system founded in Turkey. In this content, after mentioning the basic lines of social security institutions, accomplished social security institutions, and finally personal life insurance. The reason for founding and aim of personal retirement system and its contents, basic pecularities are given. In the second section, it mentions about construction of personal retirement system and how you can come a part of this system, retirement contract, at last fonds for constructing retirement. In the contents of the constructing retirement system, the consutation institution of personal retirement companies and personal retirement intermediaries are examined in detail. And as for participating the system and contents of retirement contracts, defining retirement contracts, how to participate in the system; people on both sides, contents and joints founded and how they will work out; the rights and obligations of the retirement contract; the rights and obligations of the retirement company with company with group retirement contract and transfering from personal retirement system to resuring life insurance are examined. At last, in the retirement founds; the definition of retirement founds and their legal worth, their founding, varieties, portfolio founds, combining and circulating the founds and enlightening the people. And as for the third section, encouragements of taxes that are put in order for the personal retirement, controling the personal retirement system and the rules to punish are given. As for the taxes encouragements of personal retirement system; real people that join to the system and employers including their employees; personal retirement companies and taxing founds they have organized, controling the personal retirement system; secretary of treasure, capital excahange found; contents of retirement controls done by; free control actuary control and the last interior control; if they are under punishing rules adminastrative and judicial rules are axamined.
Keywords: Hukuk; Sosyal Güvenlik_Hukuk; Sosyal sigorta