F-18 FDG PET/BT’de overin granüloza hücreli tümörü - FİLİZOĞLU, NUH; ÖZGÜVEN, SALİH; ENGÜR, CEREN ÖZGE; KESİM, SELİN; ÖNEŞ, TUNÇ; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ERDİL, TANJU YUSUF; BALABAN GENÇ, ZEYNEP CEREN (My University, 2022)
Amaç: Overin granüloza hücreli tümörleri, tüm over malignitelerinin %1-5’ini oluşturan hormonal olarak aktif seks kord-stromal tümörlerdir. Hastalığın doğal seyri yavaş büyüme ve geç nüks ile karakterize olma eğilimindedir. Epitelyal over kanserlerinde F-18 florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografinin (PET/BT) önemi iyi gösterilmiş olmasına rağmen, granüloza hücreli tümörlerilerin F-18 FDG PET/BT bulguları nadiren bildirilmiştir. İlk tanıdan beş yıl sonra karaciğer ve peritona metastaz yapan over granüloza hücreli tümörünün geç rekürrens olgusunu sunuyoruz. Yöntem: Dokuz yıl önce overin granüloza hücreli tümörü tanısı alan ve total abdominal histerektomi ve bilateral salpingo-ooferektomi uygulanan 55 yaşında kadın hasta, sağ üst kadran ağrısı ve karında şişlik şikayeti ile başvurdu. Fizik muayenede karında sert kitleler saptandı. BT’de karaciğerde ve tüm batında çok sayıda kitle görüldü. Hastalığın yaygınlığını değerlendirmek için F-18 FDG PET/BT çekildi. Bulgular: F-18 FDG PET/BT’de karaciğerde (D, E ve F; transaksiyel PET/ BT görüntüleri) ve tüm abdomende çok sayıda hipermetabolik kitleler izlendi (A; maksimum intensite projeksiyonu, görüntüsü, B ve C; koronal PET/BT görüntüleri, H, I ve J; transaksiyel PET/BT görüntüleri). Ardından karaciğerdeki kitleden biyopsi alındı ve histopatolojisi granüloza hücreli tümör nüksü ile uyumlu geldi. Sonuç: Granüloza hücreli tümörler, potansiyel olarak kötü huylu over seks kord-stromal tümörlerinin en yaygın türüdür ve tüm yumurtalık kanserlerinin %2-5’ini oluşturur. Granüloza hücreli tümör sıklıkla perimenopozal veya erken postmenopozal dönemde ortaya. Granüloza hücreli tümör tanılı hastaların çoğu genellikle asemptomatik büyük kitleler ile başvurur ve iyi bir prognoza sahiptir. Karaciğer, akciğer veya kemiği içeren metastatik hastalıklar çok nadirdir. Total abdominal histerektomi ve bilateral salpingo-ooferektomi tipik olarak hastalığın tanısını ve evrelemesini sağlamak için yapılır. Cerrahi işlem ayrıca tümör yükünün mümkün olduğunca azaltılmasını sağlar. Granüloza hücreli tümörler genellikle ilk tanıdan yıllar sonra tekrarlama eğilimindedir. Bu nedenle granüloza hücreli tümör tanılı hastalar tümör belirteçleri ve yüksek duyarlıklı görüntüleme yöntemleri ile uzun süre takip edilmelidir. F-18 FDG PET/BT’nin epitelyal over kanseri tanısında ve tedavi yanıtının değerlendirilmesinde önemi iyi bilinmektedir. Bununla birlikte, literatürde bildirilen FDG tutulumu gösteren sınırlı granüloza hücreli tümör olgusu vardır. Anahtar Kelimeler: FDG PET/BT, over, granüloza hücreli tümör
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Nükleer Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Nuclear medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; RADYOLOJİ, NÜKLEER TIP ve MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; RADIOLOGY, NUCLEAR MEDICINE & MEDICAL IMAGING; Radyoloji ve Ultrason Teknolojisi; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Radiological and Ultrasound Technology; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Radiology, Nuclear Medicine and Imaging; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine