Sirk kültürü bağlamında Türkiye’deki ithal formatlı yarışma programlarının endüstriyel boyutu - Uslu, Gizem (My University, 2019)
Televizyon, var olduğu ilk günden bu yana değişen teknolojik imkanlar ile süreklikendini geliştirmiş ve ekonomik koşullar, sosyo-kültürel çevre yahut değişen yaş unsuru farketmeksizin hemen hemen herkese hitap eden bir araç olmuştur. Televizyonun kitleleriyönlendirmedeki etkisinin büyüklüğü, televizyon kanalları vasıtasıyla izler kitleye iletilenprogramların erişilirlik düzeyinin yüksek olması, yaydığı içeriklerin toplumsalın ortakduyusuolan kültürel değerlerine etkileri ve konunun endüstriyel boyutu gibi faktörler, derinlemesineincelemeye tabi tutulması gereken olgulardır.Günümüzde televizyon ekranlarında yayınlanan ve yoğunlukla eğlence temasıetrafında şekillenen içerikler, Antik Roma’da sergilenen sirk oyunları ile birçok noktadabenzerlik taşımaktadır. Türk televizyon yayıncılığında, özel kanallı yayıncılık sistemine geçişberaberinde rekabet olgusunu getirmiş ve durum kanalların, yoğun bir şekilde ithal formatlıyarışma programlara yönelmesi ile sonuçlanmıştır. Çalışmada, Antik Roma’nın kültürelyapısını oluşturan sirk kültürü kavramının, televizyon alıcıları aracılığıyla insanlara aktarılanithal formalı yarışma programları üzerinden işleyişi ve durumun endüstriyel boyutu üzerindedurulmuş, elde edilen bulgular sonuçlandırılarak konu ile ilgili öneriler sunulmuştur.

Television is developing simultaneously with technological advancements. It alsoappeals to everyone, regardless of differences between economical conditions and the soscialcultural environment. The strong effect of television like to sway masses, transmittingtelevision programs through the high access to level of television channels and factors like theeffects of the transmitted messages over the cultural values, has to be investigated thoroughly.Nowadays, contents of entertainment, which are published on television, bear aresemblance to the circus acts of the ancient Rome. With the transition of the Turkischbroadcasting to private channels, competition has become an important fact. So in thissituation, television channels converged to imported formats such as game shows convergedto imported formats such as game shows.In this study we will suggest proposals in the context of ancient Rome’s culturalstructure the circus culture notion and the functions of the imported television programs viatelevision viewers. In addition to this concerning this issue, the industrial dimensions arediscussed and offered.
Keywords: Colosseum; Eğlence; Entertainment; Format; Format Of Competition Program; Gösteri Circus Culture; Kolezyum; Media; Medya; Show; Sirk Kültürü; Television; Television programs; Televizyon; Televizyon programları; Turkey; Türkiye; YarışmaProgramı Formatı