Bayan pantolonunda vücut hareketleri sonucunda kumaşta oluşan gerilimlerin sensörler yardımıyla ölçülmesi - Ulus, Ayşegül Kartal (My University, 2014)
Bu tez çalışmasının temel amacı, seçilen üç bayan pantolonunda vücut hareketleri sonucunda kumaşta oluşan gerilimlerin sensörler yardımıyla ölçülmesi ve şimdiye kadar provalarda göz ile saptanan hataların bilgisayar ortamında sayısal verilere göre ifade edilebilmesidir. Bu çalışmada seçilen üç farklı belde ( yüksek bel, normal bel, düşük bel ) bayan pantolonunun arka ve ön baldırı ile diz kısmına fiber optik sensörler yerleştirilerek mankene giydirilmiş, daha sonra mankene oturma eğilme diz kaldırma gibi hareketler yaptırılarak bu vücut hareketleri sonucunda kumaşta oluşan gerilimler fiber optik sensörler yardımıyla ışık yansıması cinsinden ölçülerek gerilim değerleri bilgisayar ekranından görüntülenmiş ve şimdiye kadar provalarda göz ile saptanan hataların bilgisayar ortamında sayısal verilere göre ifade edilebilmesi sağlanmıştır. Sonuç kısmında ise, beş farklı vücut hareketi için üç farklı pantolondaki ölçüm değerleri karşılaştırılarak gerilimlerin değişimleri yorumlanmıştır.

The aim of this work is to, As a result of body movements, in ladies pants in the fabric of stress with the help of the fiber optic sensors to measure In thıs work we selected three different waist (high waist, normal waist, low waist) ladies pants front and rear calf and knee portion of fiber optic sensors were placedand a model were wearing. Subsequent to It was built on a model some body movements such as sitting, bending and lifting to knee and consequently, stresses on the fabric were measured in terms of light reflectance, after stresses values were viewed on the computer screen. So far Errors detected by the eye in rehearsals, permit the expression According to digital data was provided on teh computer. In the Conclusion, three different pants for five different body movements by comparing the measured values of voltage changes are interpreted.
Keywords: Kumaş Yapısı; Tekstil