İsrail’in siyasal sistem yapısı ve siyasal partileri - Eker, Gülşah (My University, 2005)
İsrail devleti ortadoğuda sadece 20.770 km2 bir alana ve yaklaşık altımilyonluk nüfusa sahip bir ulus devlet değildir. İsrail devletini uzun tarihi geçmişe sahip olan Yahudi kimliği oluşturmuştur. Tezin İlk Bölümünde Modern İsrail siyasi tarihini ele alınmıştır. Yahudi Devletinin kurulmasının arkasında uzun bir siyasi tarih geçmişi ve siyasi kültürü bulunmaktadır. Yahudi kimliğinin temelini, Tevrat'ın öngördüğü seçilmiş Yahudi toplumu oluşturmuştur. Tezin İkinci bölümünde İsrail'in siyasal sistem yapısı ele alınmıştır. İsrail'in politik sistemi içinde Cumhurbaşkanı, Başbakan, Knesset, Kabine ordunun rolü ve üç farklı devlet görüşü anlatılmıştır. İsrail politik sistemi ve partilerin oluşumu modern İsrail tarihinde Siyonizm hareketi ile başlamıştır. Siyonizme bağlı olarak oluşan farklı siyasi görüşler siyasi partileri oluşturmuştur. Çalışmamın üçüncü bölümünde siyasal partileri ve parti liderlerinin siyasal düşüncelerini, İsrail'in politik yapısını nasıl etkilediklerini ayrıca iktidara geldiği dönemlerdeki etkileri, meclisteki siyasal görünümlerini ele alınmıştır. İsrail'de siyasal partiler, Siyonist Hareketin sonucunda ortaya çıkan farklı siyasal düşünce yapısının oluşturduğu partilerdir. Özellikle bu partiler içinde dinci partilerin yapısı ve rolü incelenmiştir. Dördüncü Bölümde; İsrail Radikal Sağ Partilerin dönemsel olarak siyasal sistemdeki ve Yahudi toplumu üzerindeki etkileri ve sonuçlarını ele alınmıştır. Son bölümde ise; İsrail siyasal partilerinin oy oranları üzerinde önemli etkiye sahip Sefaradiler ve Aşkenaziler ele alınmıştır. Parlamento dışında faaliyet gösterip siyasal sistemi ve seçim sonuçlarını etkileyen Gush Emunim parlamento dışı hareketi ele alınmıştır.

The State of Israel is not only a nation-state having a surface area of 20,770 sq. m., and a population of approximately six million in the Middle East. The State of Israel was constituted by the Jewish identity which has a long historical background. In the First Part of the Thesis the Modern Israel political history is discussed. There is a long background of political history and political culture behind the foundation of the Jewish State. The basis of the Jewish identity was formed by the chosen Jewish society provided by the Old Torah. In the Second Part of the Thesis, the political system structure of Israel is discussed. Within the setting of the Israel's political system, the President of the Republic, the Prime Minister, the Knesset, the Cabinet, the role of the armed forces, and three different views of state are described. The Israeli political system, and the formation of the parties in the modern history of Israel started with the Zionist movement. Various political views emerged in connection with Zionism have developed the political parties. In the Third Part of my Paper, the political parties and the political ideas of the party leaders, how they influence the political structure of Israel, as well as their effects by the eras during which they came to power, and their political outlook in the parliament are discussed. Among such parties, the structure and role of the theocratic ones are reviewed in particular. In the Forth Part, the effects of the Israeli Radical Rightist Parties on the political system and the Jewish society, and the results thereof are discussed from a periodic point of view. And finally, in the Last Part, the Sephardi and the Ashkenazi are discussed, who have a considerable influence on the vote ratios of the Israeli political parties. The extra-parliament Gush Emunim movement affecting the political system and the results of election is also discussed.
Keywords: İsrail_Siyaset ve Yönetim; Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Siyasi partiler; Toplum bilimleri