İstanbul’da seçilen ilköğretim okullarının altıncı sınıf Türkçe derslerinde tespit edilen yazılı anlatım bozuklukları ve öneriler - Uça, Mine (My University, 2003)
'İstanbul' da seçilen ilköğretim okullarının Türkçe derslerinde tespit edilen yazılı anlatım bozuklukları ve öneriler' adlı bu araştırmada öğrencilerin yazma becerileri incelenmiştir. Araştırmanın evreni 2001-2002 eğitim - öğretim yılında İstanbul ili Kadıköy ilçesine bağlı Yenisahra Öğretmen Düriye-Nuriye Endürüst İlköğretim Okulu 6-A, 6-B, 6-C sınıfları; yine Kadıköy ilçesine bağlı Nevzat Ayasbeyoğlu İlköğretim Okulu 6-A ve 6-B sınıfları; Üsküdar ilçesine bağlı Bekir Esener İlköğretim Okulu'nun 6-A ve 6-B sınıflarındaki öğrencilerdir. Örneklem ise evrenden 181 öğrencinin Hayâl gücünüzü kullanarak bir öykü yazınız. konulu yazılı anlatım çalışmalarıyla sınırlıdır. Araştırma, İlköğretim okulları altıncı sınıf öğrencilerinin yazılı anlatımlarındaki beceri düzeyi nedir? sorusuna tespit edilen alt problemler dahilinde cevap aramaya çalışmıştır. Bu araştırmanın birinci bölümünde ana dili öğretimi; ikinci bölümünde yazılı anlatımla ilgili bilgiler; üçüncü bölümünde ise araştırmanın yöntemi üzerinde durulmuştur. Araştırmanın bulgular kısmında ise İstanbul ilinden seçilmiş üç ayrı ilköğretim okulu öğrencilerinin yazılı anlatım kağıtları tespit edilen alt problemler dahilinde değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında incelenerek tablolar oluşturulmuştur. Bu verilerden hareketle yorum yapılarak öneriler sunulmuştur. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: 1. Öğrencilerin yazılı anlatım kağıtlarında en çok gerekli yerlerde nokta kullanılmaması ve gerekli yerlerde virgül kullanılmaması gibi noktalama işaretleri ile ilgili hatalar yaptıkları görülmüştür. 2. de'nin yazımı ile ilgili imlâ yanlışı örneklemi oluşturan üç okulda da en çok rastlanan imlâ problemidir. 3. Mahallî söyleyiş veya konuşma dilinin yazıya aktarılması konusunda hata oranının yüksek oluşu da dikkat çekicidir. Öğrencilerin yazma becerileri kısa sürede değişmez. Yazma alıştırmalarla, deneyimlerle ve sürekli yazarak kazanılacak bir beceridir. Bu amaçla araştırmamızda Türkçe dersi içerisinde öğrencilere bu beceriyi kazanabilmeleri için gerekli zaman dilimi ayrılması ve gerekli titizliğin gösterilmesi konusunda öneriler sunulmuştur.

This research, named 'The written exposition failures, determined in the Turkish Lessons of the choosen primary schools in İstanbul and advices', studies the writing skills of the students. The scope of the research includes the students of 6-A, 6-B, and 6-C classes of Yenisahra Öğretmen Düriye-Nuriye Endürüst Primary school in the province of Kadıköy, in the city of İstanbul; the students of 6-A, 6-B, and 6-C classes of Nevzat Ayasbeyoğlu Primary school in the province of Kadıköy, in the city of İstanbul; and the students of 6-A, and 6-B, classes of Bekir Esener Primary school in the province of Üsküdar, in the city of İstanbul in the 2001-2002 education period. The illustration is limited to the written works of the students from this scope, and has a subject of write a story depending on your imagination. The research tried to find answers to the question of what is the wring skill of 6th class students in written expositions? through the determined sub-problems. In the first part of this research, the native language education; in the second part written exposition and in the third part the method of the research is given attention. In the results part, the writen exposition papers of the students choosen from three different primary schools in Istanbul, were evaluated through the determined sub-problems. The data acquired through the research were analzed in the computer environment and charts were created. After the analysis of these data, the advisory section is presented. The results acquired through this research can be summerized as follows: 1. It is obseved that the students did not use period in the most necessary parts and did not use comma in the necessary parts, which resulted in punctiation mistakes. 2. The writing of -de is the most frequently observed spelling mistake in all three schools. 3. The failure ratio in regional accents and mistakes of transferring regional accent to written language was high enough to take attention. The writing skills of the students do not change in a short period. This is a skill acquired through writing practices, experience and through continous writing. Therefore, in our research, we presented necessary advise to give students enough time in Turkish lessons to acquire this skill.
Keywords: Dil ve edebiyat; Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları; İlköğretim_Dersler_Türkçe