Ermeni lisesi öğrencilerinin öğrenme stilleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi (İstanbul ili örneği) - Hekımoğlu, Emel (My University, 2015)
ERMENİ LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENME STİLLERİ İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ (İSTANBUL İLİ ÖRNEĞİ) Gerçekleştirilen bu çalışmada Ermeni liselerinde eğitim gören öğrencilerin öğrenme stilleri ve problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve ayrıca bu değişkenlere ait aritmetik ortalamaların öğrencilerin demografik özelliklerine göre alt gruplar arasında anlamlı seviyede farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda İstanbul ilindeki Ermeni liselerinde öğrenim gören 638 öğrencinin görüşüne başvurulmuş ve nihai olarak 403 öğrencinin görüşü araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler demografik bilgi formu, Marmara öğrenme stilleri ölçeği ve problem çözme envanteri kullanılarak toplanıştır. Toplanan verilerin bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra SPSS 17 kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Verilerin çözümlenmesi sürecinde yüzde, frekans, ortalama, standart sapma Kruskall Wallis ve ANOVA tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular göstermektedir ki öğrencilerin problem çözme becerilerinin Yaklaşma – Kaçınma, Kişisel Kontrol alt boyutları ile problem çözme becerileri toplam puanlarının kız öğrenciler lehine farklılaştığı gözlemlenmiştir. Elde edilen bir diğer bulguya göre Problem Çözme Yeteneğine Güven alt boyutu puanları için anneleri ilkokul ve ön lisans düzeyinde öğrenime sahip öğrencilerin bu alt boyut için elde ettikleri puanlar anneleri ortaokul ve lise düzeyinde öğrenime sahip öğrencilerin puanlarına göre anlamlı seviyede daha yüksek olduğu görülmüştür(Alt boyutlardaki puanın yüksekliği o alandaki problem çözmede etkili olamama durumunu göstermektedir.). Ayrıca kız öğrencilerinin erkek öğrencilere kıyasla dokunsallık ve görsellik ve sebat öğrenme stillerini daha fazla benimsedikleri bulgulanmıştır. Son olarak Dokunsallık, Görsellik ve Sebat alt boyutları problem çözme becerilerinin en az iki alt boyutu ve toplam puan ile yüksek düzeyde ilişkili olduğu, diğer taraftan otorite ve işitsellik öğrenme stillerinin ise problem çözme becerilerinin hiçbir alt boyutu ya da toplam problem çözme beceri puanları ile ilişkili olmadığı görülmüştür. renme Stilleri, Problem Çözme Becerileri, Liseler

AN INVESTIGATION OF THE RELATİONSHİP BETWEEN LEARNING STYLES AND PROBLEM SOLVING SKILLS AMONG ARMENIAN HIGH SCHOOL STUDENTS (SAMPLE ISTANBUL CITY) In the current study, the aim was to investigate the relationship between the learning styles and problem solving skills among students enrolled to Armenian high schools in Istanbul and to further investigate whether arithmetic means of those variables among the groups based on demographical variables of the students. Within this respect, views of 638 high school students were taken and 403 of them were seen eligible for the analysis. The study was conducted as correlational study. The data used in the study was collected by using demographical information form, Marmara learning styles inventory and problem solving inventory. The collected data were analyzed by using SPSS after entered to the computer environment. The analysis of the data were conducted by using percentage, frequency, mean, standard deviation, Kruskall Wallis and ANOVA statistics. The results obtained from the study showed that male student are more prone to using trust in problem solving skills, approach-escape and personal control sub dimensions in comparison to female students. An another finding showed that, those students whose mothers have primary school level and undergraduate level education have higher level of scores in trust in problem solving skills sub-dimension in comparison to those whose mothers have middle school and high school level education. In addition, it was found that, female students were more prone to Kinesthetic and visual learning styles. Finally, it was found that there was a strong level of relationships among problem solving skills between problem solving skills and Kinesthetic, visual and patience learning styles while least relationship with authority and auditory learning styles. Learning Styles, Problem Solving Skills, High Schools
Keywords: Eğitim; Eğitim ve öğretim; Ermeniler; İstanbul (Türkiye)