Baş-Boyun Kanserli Hastalarda Radyoterapiyle İlişkili Erken ve Geç Etkilerin Yönetimi - ATASOY, BESTE MELEK (Türkiye Klinikleri, 2022)
Radyoterapi baş-boyun kanserlerinin tedavisinde ana modalitelerden biridir. Gelişen teknoloji tümöre yüksek doz uygulamayı sağlarken risk altındaki organları daha iyi korumaya yardımcı olur. Buna rağmen bu bölgenin kompleks anatomisi birden fazla hedef dışı organın fonksiyonel olarak etkilenmesine ve hastanın hayat kalitesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Kaçınılmaz olan erken ve geç yan etkilerin sıklık ve şiddetinin azaltılabilmesi iyi bir tedavi planlamasıyla başlar; bir dizi erken müdahale ve iyi bir takiple devam eder. Tedaviye bağlı yan etkilerin yönetimi en az hastalık kontrolü kadar önemlidir. Bu makalede baş-boyun kanserlerinde radyoterapiye bağlı başlıca erken ve geç yan etkilerin yönetimi güncel literatür ışığında incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Baş-boyun kanserleri; radyoterapi; yan etkiler

Radiotherapy is one of the primary modalities in treating head and neck cancers. Modern technology provides a high-dose application to the tumor while providing better protection for organs at risk. Despite this, the complex anatomy of this region may cause many non-target organs to be functionally affected and the patient's quality of life to deteriorate. Managing treatment-related side effects is as essential as disease control. Reducing the frequency and severity of early and late side effects starts with good treatment planning; continues with a series of early interventions and a good follow-up. This article examined the management of the most common early and late side effects of radiotherapy from head and neck cancers in light of current literature. Keywords: Head and neck cancers; radiotherapy; side effects
Management of Early and Late Effects of Radiotherapy in Head and Neck Cancer Patients
Keywords: Baş-boyun kanserleri; radyoterapi; yan etkiler; Head and neck cancers; radiotherapy; side effects