80’li yıllarda çekilmiş “12 eylül filmleri”nde ele alınan başlıca karakterler - Albayrak, Haydar Ali (My University, 2019)
“1980’lerde çekilen 12 Eylül Filmlerinde Başlıca Karakterler” adlı bu çalışmada 1986-1989 yılları aralığında 12 Eylül askeri darbesini ve darbe sonrası ortaya çıkan toplumsal koşulları doğrudan veya dolaylı bir biçimde konu alan filmler üzerinde durulmuştur.Örneklem olarak Sen Türkülerini Söyle (1986), Ses (1986), Dikenli Yol (1986), Prenses (1986), Su da Yanar (1987), Av Zamanı (1987), Bütün Kapılar Kapalıydı (1989) ve İkili Oyunlar (1989) filmleri seçilmiş, bu filmlerdeki başlıca karakterler incelenmiştir.Üç ana bölümden meydana gelen çalışmanın ilk bölümünde 12 Eylül askeri darbesinin Türkiye siyasi tarihine, ekonomik yapısına ve toplumsal yaşamına etkileri aktarılmıştır.İkinci bölümde 1980’ler Türkiye sinemasının genel hatları üzerinde durulmuş, arabesk film furyasına, kadın filmlerine ve toplumsal-siyasal içerikli filmlere değinilmiştir. Yanı sıra incelenen filmlerin öyküleri belirtilerek filmlerde yer alan karakterlerin kişisel özellikleri aktarılmış ve olay örgülerine katılımlarına dair görüşler bildirilmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümündeyse ele alınan filmlerde öne çıkan karakterler devrimci, aydın, aile, orta sınıf gibi belli alt başlıklarda toplanarak incelenmiştir.12 Eylül Darbesi, 80’ler Türk Sineması, Aydın.İÇİNDEKİLERTEZ ONAY BELGESİ………………………………………………………………………..iÖZ……………………………………………………………………………………………...iiABSTRACT…………………………………………………………………………………..iiiGİRİŞ………………………………………………………………………………………….11. TÜRKİYE’DE 12 EYLÜL ASKERİ DARBESİ………………….……………………...61.1. Darbenin Siyasal Sonuçları………………………………………………………..61.2. Darbenin Ekonomik Sonuçları…………………………………………………...141.3. Darbenin Toplumsal Sonuçları…………………………………………………...192. 1980’LERDE TÜRK SİNEMASI VE “12 EYLÜL FİLMLERİ”……………………...282.1. 1980’lerde Türk Sinemasında Genel Durum…………………………………….28 2.1.1. Kadın Filmleri.………………………..………………………..302.1.2. Göç-Arabesk Filmleri………………….………………………342.1.3. Toplumsal-Siyasal Eleştiri Filmleri……………………………382.1.4. 12 Eylül Filmleri……….………………………………………412.2. 1980’lerde Çekilen “12 Eylül Filmleri ………………………..………………..432.2.1. Sen Türkülerini Söyle…………………………………………..432.2.1.1. Filmin Öyküsü…………………………………………442.2.1.2. Filmin Karakterleri….…………………………………462.2.2. Prenses…………………………………………………………552.2.2.1. Filmin Öyküsü .……………………………………….562.2.2.1. Filmin Karakterleri …..……………………………….582.2.3. Dikenli Yol…………………………………………………….672.2.3.1. Filmin Öyküsü…………….…………………………..682.2.3.2. Filmin Karakterleri……………………………………682.2.4. Ses……………………………………………………………..752.2.4.1. Filmin Öyküsü .……………………………………....762.2.4.2. Filmin Karakterleri.…………………………..............77v 2.2.5. Su da Yanar…………………………………………………….86 2.2.5.1. Filmin Öyküsü………………………………………87 2.2.5.2. Filmin Karakterleri..…………….…………………..89 2.2.6. Av Zamanı……………………………………………………102 2.2.6.1. Filmin Öyküsü………………..……………………1022.2.6.2. Filmin Karakterleri …..……………………………104 2.2.7. Bütün Kapılar Kapalıydı..…………...……………………….1122.2.7.1. Filmin Öyküsü……………………………………..1132.2.7.2. Filmin Karakterleri..……………………………….1142.2.8. İkili Oyunlar …………………………………………………1202.2.8.1 Filmin Öyküsü.……………………………………..1212.2.8.2. Filmin Karakterleri…………………………………1233. 80’LERDE ÇEKİLEN 12 EYLÜL FİLMLERİNDE ÖNE ÇIKANKARAKTERLER………………………………………………………………………….1333.1. Devrimci Karakteri…………………………………………………………..1333.1.1. Eski Mahkûm………………………………………………….1333.1.2. Faal Devrimci…………………………………………………1443.2. Aydın Karakteri………………………………………………………………1493.3. Aile ………………….……………………………………………………….1603.4. Orta Sınıf……………………………………………………………………..1673.5. 12 Eylül Filmlerinde Öne Çıkan Karakterlerin Genel Değerlendirmesi.….…170SONUÇ………………………….………………………………………………………...174 KAYNAKÇA………….………………………………………………………………….190EKLER……………………….…………………………………………………………...196 EK 1……………………….……………………………………………………................196

In this study named “Main Characters Involved in the “12 Eylül Movies” shot in the80s”, it’s dwelt on movies that are directly or indirectly about the September 12 MilitaryCoup and social conditions which emerged after the coup.As sample, Sen Türkülerini Söyle (1986), Ses (1986), Dikenli Yol (1986), Prenses(1986), Su da Yanar (1987), Av Zamanı (1987), Bütün Kapılar Kapalıydı (1989) and İkiliOyunlar (1989) movies are chosen and the main characters in these movies are analyzed.At the first part of the study which consists of three main sections, the effects ofSeptember 12 Military Coup on the political history of Turkey, the economic structure andsocial life are transferred.At the second part, it is put emphasis on general terms of 1980’s Turkey Cinema.Arabesque movie fury, woman movies and the movies with social-political content arementioned. Besides stating the stories of the movies analyzed, the personal characteristics ofthe characters involved in the movies are transferred and the opinions regarding theirparticipation in the plot are reported.At the third part of the study, the outstanding characters in the present movies arestudied by collecting under certain the subheadings such as revolutionary, intellectual, familyand middle class
Keywords: 12 Eylül Darbesi; 1980’s Turkey Cinema; 80’ler Türk Sineması; Aydın; Intellectual; Motion picture film; September 12 Military Coup; Sinema filmi