Basım ve ambalaj ürünlerinin ihracatının arttırılması bakımından Avrupa Birliği uyum kriterlerinin incelenmesi - Gökal, Kamil (My University, 2010)
BASIM VE AMBALAJ ÜRÜNLERİNİN İHRACATININ ARTTIRILMASI BAKIMINDAN AVRUPA BİRLİĞİ UYUM KRİTERLERİNİN İNCELENMESİ Avrupa'da ekonomik birleşme hareketi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkmıştır. Avrupa Birliği'nin, tek pazar olma yolundaki ana ilkesi; ürünlerin ve hizmetle¬rin serbest dolaşımını sağlamaktır. Ürünlerin serbest dola¬şımı ancak uygun bir ambalaj ile sağ¬lanabilir. Avrupa Birliği ülkeleri; ürünlerin ve ambalajların serbest dolaşımı sırasında ortaya çı¬kabilecek, yasal, ticari, sağlık ve çev¬re sorunlarında birliktelik sağlamak amacı ile bir dizi yönerge hazırlamak¬tadır. Bunların bazıları uzun hazırlık aşamalarından sonra kabul edilmiş, bazıları üzerinde ise tartışmalar devam etmektedir. Avrupa Birliğine kesin üyeliği beklenen ve Avrupa Gümrük Birliğine üye olan Türkiye’nin; ihracatını arttırmaya önem verdiği bu yıllarda, amaca uygun ambalaj malzemeleri üretimi halen en geçerli yatırım özelliğini ve eğilimini korumaktadır. Matbaa sektörünün ihraç ettiği ambalaj ve basılı ürünlerin bir kısmı Avrupa Birliği kriterlerine uygun olmadığından iade edilebilmektedir. Bu da ihracat yapan firmalarımızı ekonomik açıdan zor duruma sokmakta, ülke ekonomisine zarar vermektedir. Bu çalışmada Avrupa Birliği normları ve direktifleri incelenerek çevreye ve insan sağlığına önem veren kaliteli basılı ürünleri ve ambalajları özendirilerek, ülkemizdeki matbaa işletmelerinin uluslararası alandaki pazar paylarını arttırmaları hedeflenmiştir. Bu çalışma ile Avrupa Birliği’ne üye ülkelerdeki standartlar ile Türkiye’de bu standartlara uyum sağlama çalışmaları, gelişmeleri ve sıkıntıları hakkında bilgiler verilmiştir.

A STUDY OF INCREASING PRINTING AND PACKAGING PRODUCTS EXPORTS ACCORDING TO EUROPEAN UNION COMPLIANCE CRITERIA. European economic union movement, has emerged after the World War 2nd. Main idea of European Union's single market target is providing free movement of products and services. Products free movement can provide with an available packagingn. European Union countries are preparing instructions for legal and commertial and helth and enviromental issues of that products and goods free movement . Some of these have been accepted after a long preparatory phase, some of the discussions are not finished yet. For Turkey, that’s certain European Union membership is expected and already a member of European Customs Union, increasing export is important and aim of production of available packaging materials and the trend remains investment properties. Some exports of the packaging and printing industry can be returned because they do not meet the criteria of the European Union. This damages the national economy and puts the exporter companies in to difficult situations. This study examined European Union norms and directives to encourage and support national production of the qualified packaging products friendly with environment and human health care. In this study, the European Union’s standards in member countries compared with Turkey’s standarts and efforts of adopting these standards, developments and difficulties in progress.
Keywords: Ambalaj; Avrupa Birliği_Standartlar; Avrupa Birliği_Standartlar_Ambalaj; İhtacat; Matbaacılık