Büyükşehirlerde kentiçi ulaşım hizmetlerinin entegrasyonu ve yönetimi (İstanbul metropoliten alanı için bir model önerisi) - Fidan, Ahmet (My University, 2004)
Kentiçi ulaşım, kentlerin mekansal ve maddi/ kültürel altyapısındaki gelişimi ile demografik yapıdaki artış eğiliminin birbirine paralel olmaması sonucu SORUN haline gelmektedir. Bu sonun da her sorunun mutlak bir çözümü olabileceği düşüncesiyle bu teze konu olmuştur. Kentin maddi, teknolojik ve kültürel altyapısının gelişimi aritmetik olarak gelişirken, gerek nüfus birikimi, gerek araç sayısı neredeyse geometrik olarak artmaktadır. İşte bu paralel olmayan artışlar insanın doğal yer değiştirme ihtiyacından kaynaklanan ulaşımı sorun haline getirmektedir. İnsanoğlu henüz kentiçi hava ulaşımı veya ışınlanma teknolojilerini kullanamadığından, bu günkü durum, megapollerde, metropollerde aynı şekilde İstanbul'da da tam anlamıyla bir trajedidir. Yıllardır kentiçi ulaşımın ekonomik, hızlı, konforlu ve güvenli hale getirilmesi yönünde yapılması gerekenler çokça tartışılmış fakat bu tartışmaların sonuçları uygulamaya yansıtılamamıştır. Daha yeni yeni toplu ulaşımın cazip hale getirilmesine yönelik çalışmalar anakent yönetimi tarafından icraata geçirilmeye başlanmıştır. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz nüfus ve kentsel altyapıların gelişme ivmeleri bu çalışmaları gölgede bırakmaktadır. İstanbul Kentiçi ulaşım sisteminin entegrasyonu ve yönetimi konusunda hali hazırdaki durum tam bir çok başlılık örneğidir. Acil olarak yapılması gereken bu fiili durumu ortadan kaldırabilecek yeni bir model üretilmesidir. Bu tez, kangren halini almış bir konuya katkı sağlaması amacıyla olaya yönetim, teknoloji ve kentlilik bilinci olarak yaklaşmış ve bu çerçevede yönetim açısından yeni bir karma model, teknoloji olarak ulaşım türleri ve ücretlendirmeleri konusunda entegrasyon, kültürel altyapı olarak ta kentlilik bilincinin yerleştirilmesini önermiştir. Çünkü İstanbul'da insanlar bir yerden bir yere giderken gidecekleri istikamete normal şartlarda gidilebilir süreden bir sıfır fazla süre kullanmaktadırlar. Yani tipik bir örnek vermek gerekirse, Eminönü'nden Mecidiyeköy'e 6 dakikada gidilebilirken bu trafik ortamında 60 dakika yani bir saatte gidebilmektedir. Bu da kentte yaşayan insanları canından bezdirmekte yeterlidir. Bu mütevazı çalışma belki ilk etapta temel olarak İstanbul ulaşımının tek bir elde toplanması çalışmalarında ilk somut metin olacağından uygulamaya ters düşebilecek bir kısım zorluklar olabilir. Ancak yine de ilk olması bu yöndeki çoğu çalışmalara taban veya temel teşkil edecektir. Name and Surname: Ahmet FİDAN Field: Public Management Programme: Local Governments and Decentralisation Supervisor: Prof. Dr. Hülya BAYKAL Degree Awerded and Date: Ph D., 2003 Key words: Local Administration, Intracity trasport, Metropolitan City, Metropolitan Muncipality, Transport Authority

THE INTEGRATION AND ADMINISTRATION OF INTRA-CITY TRANSPORTATION SERVICES IN METROPOLITIAN AREAS Intra-city transportation becomes a problem as as result of the fact that the development of the residential and substantial/ cultural infrastructure of the cities is parallel to the increase tendency in the demographic form. This problem became a subject to this thesis with the idea of each problem has a solution. While the development of the substantial, technological and cultural infrastructure of the city aritmatically increases, both the population and the increase in the number of vehicles nearly goes up geometrically. The increases which aren't parallel to each other make the communication which comes from the people's need of replacement. Because the people can't use intra-city air-transport or irradiation technologies yet, today, this situation is a tragedy in megapolis or metropolis and Istanbul. The things which must be done for making intra-city transmission economic, fast, comfortable and safe were discussed a lot, but the results of these discussion weren't reflected in the application. The new works are done for mess transmission by main- city municipality. But the development speed of demographic and city infrastructure mentioned above aren't taken into consideration. The situation about the administration and the integration of İstanbul intra-city transportation is an example of multiple outhority on transportation. What should be done urgently is to produce a new model which will remove this situation. This thesis analyses the situation in terms of administration, technology and city consciousness in order to contribute to this subject which became gangrene and in this contex, it suggests that cultural infrastructure and integration about transportation types and payment technologically, a new mixed model in terms of administration, an urban consciousness be placed as cultural infrastructure. Travelling from one to another in İstanbul, the people spend more time to arrive in the place. It takes only 6 minutes from Eminönü to Mecidiyeköy in the normal circumstances. It takes 60 minutes in this traffic atmosphere. That makes the people in the city become tired of their lives. There can be some difficulties which can be contrary to the application for this modest study will be the concrete text in the works of executing İstanbul communication in one hand. Being the first, that thesis will be taken as basis for other studies.
Keywords: Kamu Yönetimi; Kentiçi Ulaşım_İstanbul; Taşımacılık (Yüzey taşımacılığı); Yerel taşımacılık