Nöromusküler hastalık tanılı çocuklarda solunum bulguları ve solunum sisteminin değerlendirilmesinde kullanılan testler - YILMAZ YEĞİT, CANSU; GÖKDEMİR, YASEMİN (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2023)
Nöromusküler hastalık tanılı çocuklar, solunum sistemi komplikasyonları açısıdan oldukça riskli bir gruptur. Morbidite ve mortaliteden de büyük ölçüde solunum sistemi komplikasyonları sorumludur. Solunum kaslarında zayıflık, inefektif öksürük, eşlik edebilen skolyoz ve göğüs deformitesi ve artmış aspirasyon riski gibi pek çok neden solunum fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Klinik değerlendirmenin yanında, solunum fonksiyon testleri, uyku çalışmaları ve solunumsal kas gücünün değerlendirildiği testler, riskli hastaların erken belirlenmesi ve gerekli müdahalelerin yapılması açısından oldukça önemlidir. Nöromusküler hastalık tanılı tüm çocuklar, düzenli olarak çocuk göğüs hastalıkları hekimi tarafından takip edilmelidir.

Children with neuromuscular diseases are at high risk for respiratory complications. Morbidity and mortality mainly occurs due to respiratory complications. Weakness in respiratory muscles, ineffective cough, accompanying scoliosis, chest wall deformity and increased risk of aspiration negatively affect respiratory functions. In addition to clinical assesment, pulmonary function tests, sleep studies and tests of respiratory muscle strenght are very important in terms of early identification of risky patients and making necessary interventions. Children with neuromusculer disease should be followed up regularly by a pediatric pulmonologist.
Respiratory function tests used in the evaluation of the respiratory system in children with neuromuscular disease
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED); öromusküler hastalıklar; solunum fonksiyon testleri; morbidite; Neuromuscular diseases; respiratory function tests; morbidity