Ortadoğu ülkelerinde kalkınmanın finansmanı bakımından sermaye hareketleri - Karaca, Regaip (My University, 2019)
ORTADOĞU ÜLKELERİNDE KALKINMANIN FİNANSMANIBAKIMINDAN SERMAYE HAREKETLERİDünyada Sanayi devriminin başlamasıyla birlikte çok büyük sermaye birikimive büyük sermayedarlar ortaya çıkmıştır. Büyük sermayedarlar ellerindebulundurdukları bu sermayeyi küreselleşmenin de etkisi ile farklı ülkelereyönlendirerek yüksek getiri elde etmeyi hedeflemişlerdir. Sermayedarlarınyatırımlarını yönlendirdikleri en önemli bölge Ortadoğu bölgesi’dir. Ortadoğubölgesinde uzun yıllardır devam eden siyasi problemler bölgenin riskini arttırmasınarağmen bu bölgede dünyanın gereksinim duyduğu en önemli hammadde ve enerjikaynakları bulunması ve yatırımlarında yüksek getiri imkanı sunması nedeniylepopülaritesini sürekli koruyan bir bölge olmuş ve büyük sermayedarların sermayeakışını bu bölgeye doğru yönlendirmesini sağlamıştır. Bu çalışmanın amacıOrtadoğu’da kalkınma finansmanı bağlamında uygulanan para politikalarının vesermaye hareketlerinin Ortadoğu ülkeleri üzerindeki yansımasını incelemektir.Çalışmanın sonucunda Ortadoğu bölgesinde ekonomik liberalleşmeningerçekleşmesi için bölgenin politik olarak da liberalleşmesi gerektiği ve bölgeninküresel petrol tedarikçisi olması nedeniyle sermaye hareketlerinin bölge üzerindekipolitikalar dahilinde gerçekleşmesinde etkili olduğu belirlenmiştir

CAPITAL MOVEMENTS FROM MAINTENANCE OF DEVELOPMENTFINANCE IN MIDDLE EAST COUNTRIES With the beginning of the Industrial Revolution in the World, hugecapital accumalition and big capitalists have emerged. Big capitalists aim to obtainhigh returns by directing this capital to different countries with the effect ofglobalization. The Middle East region is the most important region where theinvestors direct their investments. Although the political problems in the middle Eastregion have increased the risk of the region, it has become a region that hasmaintained its popularity continuously because it has the most important rawmaterials and energy resources required by the World and offers high returns in itsinvestments. The aim of this study is to examine the reflection of monetary policiesand capital movements on the Middle East countries in the context of developmentfinance in the Middle East. As a result of the study, the region needs to be politicallyliberalized in order to achieve economic liberalization in the Middle East region. Asthe region is a global oil suplier, it has been determined that capital movements areefective in realizing policies within the region.
Keywords: Capıtal Movements; Development Finance; Economics; Ekonomi; Kalkınmanın Finansmanı; Middle East; MiddleEast; Orta Doğu; Ortadoğu; Sermaye Hareketleri