Extending the technology acceptance model in understanding the outcomes of food ordering mobile application usage - Cankat, Ece (My University, 2020)
Günümüz dünyasında teknoloji, insanların yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Teknolojinin gelişmesi ile ortaya çıkan mobil uygulamalar hem akademik hem de iş dünyasında önemli olmaya başladı. Sektörlerin çoğu, iş modellerine mobil uygulamaları entegre etmeye çalışıyor. Bazı şirketler bu entegrasyonu başarılı olarak gerçekleştirebilirken bazıları başarısız olabiliyorlar. Bu nedenle, mobil uygulama kullanımı hakkında araştırmalar yapılmıştır. Teknoloji Kabul Modeli, kullanım kabul davranışlarını kavramaya yönelik yaygın çalışmalardan biridir. Bu çalışma da mobil gıda uygulamalarının gıda pazarlamasındaki rolünü anlamak için gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda hipotezler geliştirilmiş ve kavramsal bir model oluşturulmuştur. 405 katılımcı ile bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Daha sonrasında, modeli test etmek için kısmi en küçük kareler yol modellemesi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları Teknoloji Kabul Modelinin uygulama memnuniyetine sebep olduğunu göstermiştir. Uygulama memnuniyeti sonucunda ortaya çıkan marka memnuniyeti de marka sadakati ile sonuçlanır. Ancak, kullanıcılar uygulamadan memnun kalmazlar ve marka sadakatleri yoksa, mobil gıda uygulamalarına karşı olumsuz bir tepki gösterecektir.

In today’s world, the technology has been indispensable part of people’s lives. Mobile applications that were developed in pursuit of improvement of the technology have become essential for both the academical and business world. Most of the industry try to integrate their businesses with mobile applications in some way. While some of them can be successful, others cannot handle mobile apps for their businesses. Therefore, earlier research was conducted about an understanding of mobile application usage. The Technology Acceptance Model has been one of the common studies to grasp the usage acceptance behaviors. This study was researched to understand the role of mobile food applications in food marketing. Based on this aim, hypotheses were developed and a conceptual model was built. The survey was conducted with 405 participants. Then, partial least squares path modeling was used to test the model. The results of the research indicated that the Technology Acceptance Model ends in application satisfaction. Then, application satisfaction leads to food brand satisfaction, which results in brand loyalty. However, if the users are not satisfied with the application and do not have brand loyalty, they will show a negative reaction towards mobile food applications.
Keywords: Business; Food Brand Loyalty; Gıda Marka Sadakati Food Marketing; Gıda Pazarlaması; İşletme; Marketing; Mobil Gıda Uygulamaları; Mobil Uygulama Memnuniyeti; Mobile App Satisfaction; Mobile Food Applications; Pazarlama; Production management; Technology Acceptance Model (TAM); Teknoloji Kabul Modeli; Üretim yönetimi