Astrofotoğraf - Alagöz, Emre Can (My University, 2021)
Bu çalışmada, astrofotoğrafın (astronomi-uzay fotoğrafçılığı) tarihsel, teknik ve sanat yönünden özellikleri incelenmiştir. Araştırma konusu olarak, astrofotoğrafın ortaya çıkış süreci, gelişiminde rol alan fotoğrafçılar, bilim insanları ve astrofotoğrafçılık tarihinden ilk örnekler yer almaktadır. İlk astrofotoğraftan, çıplak gözün göremeyeceği detaylara ulaşan astronomik görüntülerin bilimsel ve düşünsel yönden etkileri ele alınmış teknolojik gelişmeler sayesinde astrofotoğrafçılığın nasıl bir serüvene sahip olduğu anlatılmak istenmiştir.Araştırmanın ikinci bölümünde ağırlıklı olarak teknik yönüne değinilen astrofotoğrafın donanım ve yazılım özelliklerine yer verilmiştir. Astrofotoğrafçılık pek çok elektronik ve mekanik aparatın bir arada senkronize çalışmasıyla sonuç alınabilen bir fotoğrafçılık alanıdır. Bunun için öncelikle astrofotoğrafçılığa özgülenmiş ekipmanların tanımlarına ve çeşitli özelliklerine yer verilmiştir.Üçüncü ve son bölümde astrofotoğrafçılığın bilimsel özelliğinin ötesine geçerek, estetik ve düşünsel etkilerinden, sanata olan katkılarından ve sanat nesnesi olarak potansiyelinden bahsedilmiştir. Dünya’nın çeşitli yerlerinden sanatçıların astrofotoğrafçılık sayesinde elde ettiği eserlerle birlikte astronomik görsellerden etkilenerek üretilmiş olan farklı sanat dallarından örnekler sunulmuştur. Üçüncü bölümde ayrıca ülkemizdeki astrofotoğrafçılığın akademik sanat eğitimindeki olası konumundan söz edilmiş, özel girişim ve toplulukların örneklerine yer verilmiştir.

In this study, the historical, technical and artistic properties of astrophotography (astronomy-space photography) is researched. The emergence process of astrophotography, photographers and scientists involved in the development of astrophotography and first examples of the history of astrophotography are involved as the subject of this research. From the first astrophotography, scientific and intellectual aspects of the effects of astronomical images that reached the details which naked eye can not see are discussed, it is explained how astrophotography has an adventure through technological developments.In the second part of the research, the hardware and software features of the astrophotography, whose technical aspects are mainly mentioned, are included. Astrophotography is a field of photography that can result in synchronized operation of many electronic and mechanical devices. For this, first of all, the definitions and various features of the equipment specific to astrophotography are included.In the third and last part, going beyond the scientific feature of astrophotography, its aesthetic and intellectual effects, its contributions to art, and its being a potential production technique are shown. Besides the works created by artists from around the world through astrophotography, examples from different branches of art produced by influencing astronomical images are presented. In the last part of the third part, the possible status of astrophotography in our country in academic art education and examples of private initiatives and communities are involved.
Keywords: Astrofotoğraf; Astronomi; astronomi fotoğrafçılığı; Astronomy; astronomy photography; celestial photography; Fotoğrafçılık; göksel fotoğrafçılık Astrophotography; Photography; space photography; uzay fotoğrafçılığı