Globalization and beyond: a world-systems approach - Sönmez, Yunus (My University, 2004)
Bu çalışma küreselleşme ile ilgili genel yaklaşımları inceleyerek bu yaklaşımlar içerisinde Dünya-sistem yaklaşımının görüşlerini ele almaktadır. Küreselleşme kavramı çerçevesinde Dünya-sistem teorisyenleri yaşamın farklı boyutlarını ele alarak, bu boyutlarda tarih boyunca yaşanan değişimleri inceleyip, bu alanlarda muhtemel gelişmelerin neler olabileceği yansıtmıştır. Dünya-sistem teorisyenlerinin dayandığı üç temel düşünce geleneği olan Marksist okul, Annales okulu ve bağımlılık teorisyenlerinin temel görüşleri incelenerek bu yaklaşımın tahlillerinin iyi bir şekilde kavranılmasına yardımcı olunmuştur. Bu köklerin üzerine kurulan Dünya-sistem yaklaşımının temel prensipleri incelenmiş ve olaylara yaklaşımı yansıtılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde muhtelif küreselleşme tanımları yapılmış ve bu tanımlardan sonra küreselleşme olarak adlandırılan olgunun gözlenebilen belli başlı boyutları -ekonomik, siyasal, kültürel, çevresel- hakkında ortaya atılan farklı görüşlere değinilmiştir. Bu görüşlerden küreselleşme yanlıları ve küreselleşme karşıtlarının fikirleri genel olarak incelenmiştir. Bu incelemelerin akabinde dünya-sistem düşünürlerinin küreselleşme tanımı ve yukarıda bahsedilen boyutlara yaklaşımı ele alınarak diğer yaklaşımlarla farklılıkları ortaya konmuştur. Sonuç olarak küreselleşmenin dünyamızı nasıl bir geleceğe doğru yönelttiği sorusunun cevabı karşılaştırmalı olarak verilmeye çalışılmıştır.

This study examines different approaches on the globalization issue and focuses on the world-system intellectual's ideas. World-systems theorists examine different dimensions of life and follow adventure of them during the history. Three intellectual schools Marxism, Annales and Dependency have been examined to understand better world-systems approach. In the second chapter different globalization definitions has been given and economic, political, cultural environmental dimensions of globalization has been discussed depending on these definitions. Among these ideas both anti-globalist and globalist ideas has been examined. Then ideas of world-systems thinkers have been written and their projections about future have been reflected. In the conclusion part the question of what type of a future we will face of is tried to be answer.
Keywords: Küreselleşme; Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Toplum bilimleri