İnsan kaynakları alanında iş görenlerin gelişiminin ölçümü - Durmuş, Hasan (My University, 2018)
İşletmeler için personel eğitimi hem bir zorunluluk hem de büyük bir maliyettir. Bu nedenle düzenlenen eğitimlerin etkin ve verimli olması gerekmektedir. Düzenlenen hizmet içi eğitimlerin devamlılığını sağlamak ve bunlardan faydalanmak için eğitimin etkinliğinin sınanması ve iş görenin gelişiminin ölçülmesi önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma eğitimin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Birden çok alanda, birden çok markaya ait personel için düzenlenen bir eğitimin etkinliği tekrarlı ölçümler için denekler içi iki etmen ANOVA ve iç içe tasarım ANOVA sınamalarıyla test edilmiştir. Tekrarlı ölçümler için denekler içi iki etmen ANOVA ile eğitimin etkinliği ve eğitim alanlarındaki başarı sınanmış, iç içe tasarım için ANOVA ile ise markalar arası farklılıklar test edilmiştir. Ulaşılan sonuçlar bulgular ile sonuç ve öneriler kısımlarında sunulmuştur.

Employee training is both a necessity and a huge cost for firms. Therefore, trainings should be forceful and efficient. To maintain on the job trainings continuity and to benefit from trainings, examining efficiency of training and measuring development of employees plays an essential role. This study aims to evaluation of training. Efficiency of an education which is given in several fields and to personnel working for several brands, is examined with two factor within-subjects ANOVA for repeated measures and nested ANOVA. Efficiency of training and success for subjects of training are examined with two factor within-subjects ANOVA and differences between brands are examined with nested ANOVA. Conclusions are reported in findings and conclusion and suggestions parts.
Keywords: Education Evaluation; Eğitimin Değerlendirilmesi; İç içe tasarım ANOVA Human Resources Management; İnsan kaynakları; İnsan Kaynakları Yönetimi; İşletme; Nested ANOVA; Repeated Measures; Sayısal yöntemler; Tekrarlı Ölçümler; Yönetim; Yönetim teknikleri