Köken Tartışmaları Ekseninde Katarlara_x000D_ Dair Tarih Yazımındaki Güncel Paradigma_x000D_ Değişikliği - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Katarlara dair tarih yazımı her ne kadar XIII. yüzyılda başlamışsa dayoğunluk ve ivme kazanması ancak XIX. yüzyıldan sonraya tekabületmektedir. Katarların tarihindeki gizem zaman zaman ideolojik bakışaçılarına imkân vermiş ve bu yaklaşımlar süreç içerisinde birçok safhayaevrilmiştir. 1950’ler öncesi yapılan akademik çalışmalarda, KatarlarınManiheist kökenli olduğu ve bu öğretinin IX. yüzyılda Anadolu’daPavlikenler, X. yüzyılda ise Balkanlar'da Bogomiller üzerinden GüneyFransa ve Kuzey İtalya Katarlarına geldiği tezi savunulmaktadır. Ancak budüşüncenin artık terkedilmeye yüz tuttuğunu söylemek mümkündür.Günümüzde, Katarların tarihte hiç var olmayıp Katoliklerin icat ettiklerihayali bir düşman olabileceğini savunan “septik yaklaşım” ortayaçıkmıştır. Bununla beraber Katar tarihçilerinin “septikler” ve“gelenekselciler” olarak ikiye ayrıldığını da görmekteyiz. Bu makaleninamacı, “güncel” paradigma olarak adlandıracağımız, Maniheist kökenireddetmekle birlikte septik görüşü de birçok noktada eleştiren yeni birkategori teklif etmektir. Bu amaçla makale, konu etrafında gelişenliteratürde tartışılan bu iki kategorinin ne kadar yeterli olduğu meselesinitarihçilerin mutabık kaldıkları ve ayrıştıkları noktaları analiz edipyorumlayarak ortaya koymaya çalışacaktır.

Although historical writings on Cathars' date back to the Catholic_x000D_ scholars in the 13th century, it is only in 19th century that a dramatical_x000D_ increase took place on this subject. The mystery of the Cathars has_x000D_ undergone significant changes over the years and allowed for different_x000D_ ideological point of views to prevail at various periods. Cathars'_x000D_ Manichaean origin was perceived as the dominant view for many years in_x000D_ Cathar studies. This perspective, which we call the traditional view, claims_x000D_ that the dualist doctrine, which started with Manichaeism, reached the_x000D_ Cathars of Northern Italy and Southern France through the Paulicians in_x000D_ Anatolia in the 9th century and the Bogomils in the Balkans in the 10th_x000D_ century. This view seems to have been abandoned after the 1950s._x000D_ Recently, a new trend, known as the “skeptic” view, has emerged whose_x000D_ supporters speculate that the Cathars may have never existed in history_x000D_ and could be an imaginary enemy invented by the Catholics. Contemporary_x000D_ historians of Cathars are divided into two: "traditional" and "skeptic." The_x000D_ purpose of this article is to propose a new category, "the contemporary_x000D_ view," which questions the Eastern connections of the Cathars on the one_x000D_ hand and criticizes the “skeptical view” on the other by considering the_x000D_ sufficiency of these two categories and the points on which historians agree_x000D_ and disagree.
Current Paradigm Shift in the Cathars' Historiography on the Axis of Debate of the Origin