Finansal başarısızlık tahmin metodlarının karşılaştırılması ve sektörel bir uygulama - Koç, Evren Öztürk (My University, 2010)
skriminant Analizi, Finansal Başarısızlık, Finansal Oranlar, Lojistik Regresyon Analizi ÖZET FİNANSAL BAŞARISIZLIK TAHMİN METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI VE SEKTÖREL BİR UYGULAMA İşletmeler zaman zaman finansal başarısızlıklarla karşı karşıya kalabilmektedir. Küresel rekabetin çok güçlü olduğu günümüzde işletmelerin finansal başarısızlıklarını tahmin edebilmeleri; önlem alabilmeleri ve finansal sorunların maliyetlerini engelleyebilmeleri veya azaltabilmeleri açısından oldukça önem kazanmıştır. Bu çalışmada finansal başarısızlıklar açısından işletmelerin finansal durumlarını tahmin etmede hangi yöntemin daha uygun olduğunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Uygulamada IMKB’de işlem gören, imalat sanayi sektöründen 34 işletmenin 1992-2008 yılları arasında gerçekleşen bilanço ve gelir tablosu değerleri veri olarak kullanılmıştır. İşletmelerin finansal verileri ile diskriminant ve lojistik regresyon analizleri yapılmış ve analiz sonucunda elde edilen modeller ile işletmelerin 5 yıl öncesine kadar finansal durumları tahmin edilmiştir. Başarısızlıktan bir yıl öncesine ait veriler ile tahmin modelleri karşılaştırıldığında en iyi performansa sahip modelin lojistik regresyon analizi modeli olduğu görülmüştür. Başarısızlıktan iki ve üç yıl öncesine ait veriler ile hesaplanan lojistik regresyon ve adımsal diskriminant analizi modellerinin ise doğru sınıflandırma oranları birbirine eşit çıkmıştır. Başarısızlıktan 4 yıl öncesinde en doğru tahmin modeli yine lojistik regresyon analizi modeli olmuştur. Başarısızılıktan 5 yıl öncesinde ise tüm tahmin modellerinin doğru sınıflandırma oranları eşit çıkmıştır. Uygulamanın bulguları, işletmelerde finansal planlamaların genellikle bir yıl öncesinden yapıldığı düşünüldüğünde lojistik regresyon analizinin finansal durumların tahmininde kullanılmasının daha yararlı olacağını ortaya koymuştur. scriminant Analysis, Financial Failure, Financial Ratios, Logistic Regression Analysis

COMPARISON OF FINANCIAL FAILURE ESTIMATION METHODS AND A SECTORAL APPLICATION Every company have the posibility to face financial failures. In the global environment where competition is very high, it’s very important to estimate these financial failures to decrease the cost of those financial failures. This study aims to find the most appropriate method to estimate the financial statements of companies by comparing the discriminant and logistic regression analysis which are financial failure estimation methods. The Balance sheet tables and income statement tables of 1992-2008 of 34 companies of manufacturing industry sector which traded in İstanbul Stock Exchange are used as data in this study. Estimation methods have been enhanced by using these financial datas and with the help of the discriminant and logistic regression analysis. The estimation models created by the results of these analysis displays us the past 5 years financial statements of these companies. The most appropriate estimation one year before the failure has been enhanced with the help of logistic regression analysis model. Two and three years before the failure period no significiant difference between the logistic regression analysis and the stepwise discriminant analysis has been established. Four years before the failure date the logistic regression analysis was the most appropriate model as 5 years before no difference among the estimation models have been stated. At the end of this study, as the financial planings of companies are mostly prepared one year before the fiscal period, it is stated that the logistic regression analysis model will be more beneficial for making estimation of the financial statements.
Keywords: Diskriminant Analizi; Finansal Başarısızlık; Lojistik Regresyon Analizi