Kanada muhasebe sisteminin incelenmesi - Koçer, Alper (My University, 2009)
KANADA MUHASEBE SİSTEMİNİN İNCELENMESİ Çağımızda, ülkeler arasındaki ekonomik faaliyetler günden güne artmakta, bu gelişmelere paralel olarak ülkelerin muhasebe uygulamaları da giderek birbiri ile daha uyumlu hale gelmektedir. Tarihi gelişi çerçevesinde Avrupa ve A.B.D.’nin sosyo-ekonomik anlamda (ve dolayısıyla muhasebe uygulamaları alanında) etkisi altında kalan Kanada, tüm bu etkileri mümkün mertebe birbiri ile uyumlu bir şekilde kendi muhasebe sistemi içerisinde bütünleştirmeyi başarmış, Türkiye’de pek çok alanda model alınan batı medeniyetinin akademik anlamda üzerinde pek çalışılmamış bir üyesidir. 2011 yılına kadar Muhasebe Sistemini bir takım değişikliklere tabi tutarak UFRS’ye geçmeyi planlayan Kanada’nın muhasebe sistemi üzerinde devletin ve diğer ilgili kamu kuruluşlarının etkisi azdır. Fakat muhasebe uygulamaları ile ilgili düzenlemeler mesleki tüzel kişilerce oluşturulan standartlarla çok sıkı şekilde yapılmaktadır. Meslek odalarınca standart bazlı olarak meydana getirilmiş olan Kanada Genel Kabul Görmüş Muhasebe Prensipleri (Canadian GAAP), A.B.D., Yeni Zelanda, Avustralya gibi ülkelerin muhasebe uygulamalarına benzer özellikler göstermektedir. Türkiye gibi kamunun etkisinde bina edilmiş muhasebe sistemlerine göre ise önemli farklılıklara sahiptir. Günümüzde, küreselleşmeden etkilenen çoğu ülke için geçerli olduğu gibi Kanada da Genel Kabul Görmüş Muhasebe Prensiplerini UFRS ile uyumlu hale getirmek için çalışmalar yapmaktadır. Kanada da hali hazırda standart bazlı ve UFRS ile benzer öngörülere sahip bir muhasebe uygulama seti uygulana geldiğinden, 2011 yılında tamamlanması planlanan UFRS’ye geçiş sürecinin muhasebe uygulamaları üzerinde olumsuz etkileri olacağı düşünülmemektedir. Kanada’da UFRS’ye geçiş, Canadian GAAP’ı tamamen iptal etmek şeklinde değil de, Canadian GAAP’ı UFRS’ye tam uyumlu hale getirmek şeklinde planlanmıştır. Dolayısıyla bu süreç radikal bir sistem değişikliğinden çok iki sistem arasındaki farklılıkların giderilmesinden ibaret olacaktır.
Keywords: Kanada_Muhasebe