Romandan sinemaya yapılan bir uyarlama örneği olarak Vurun Kahpeye (1949, 1964, 1973) filmlerinin incelenmesi - Okumuş, M. Sami (My University, 2016)
ROMANDAN SİNEMAYA YAPILAN BİR UYARLAMA ÖRNEĞİ OLARAK VURUN KAHPEYE (1949, 1964, 1973) FİLMLERİNİN İNCELENMESİ Türk Sineması’nda popüler film üretimine dair değişimlerin; filmi üretenler, seyirci beklentisi ve yaşanan gündelik hayatın getirdiği bağlamsal hassasiyetler ve dinamikler çerçevesinde ele alınması önemlidir. Bu çalışmada, Türk Sineması’nda yirmi dört sene içinde üç kez yinelenen ve aynı yapım şirketi tarafından (Erman Film) gerçekleştirilen Vurun Kahpeye (1949, 1964, 1973) filmleri, popüler bir uyarlama ve kültürel bir metin olarak üretildiği dönemlerdeki politik, ekonomik, tarihsel ve sinema sektörü içindeki yeri ve anlatısındaki değişimler bağlamında değerlendirilmiştir. Bu amaçla Vurun Kahpeye filminin üretilme süreci içindeki kendine özgü yapım koşullarını, gösterim koşullarını ve seyircinin popüler sinemadan beklentilerini yeniden düşünerek gözden geçirmek anlamlıdır. Ele alınan filmlerdeki; karakter temsillerine, olay örgüsüne, dini, kültürel ve ideolojik kimi göstergelere daha yakından bakarak aynı zamanda bu popüler metnin içindeki değişimleri ve farklılıkları anlatı boyutunda görmek mümkündür. neması, Uyarlama, Vurun Kahpeye, Halide Edip Adıvar, Ö. Lütfi Akad, Orhan Aksoy, Halit Refiğ.

ROMANDAN SİNEMAYA YAPILAN BİR UYARLAMA ÖRNEĞİ OLARAK VURUN KAHPEYE (1949, 1964, 1973) FİLMLERİNİN İNCELENMESİ Türk Sineması’nda popüler film üretimine dair değişimlerin; filmi üretenler, seyirci beklentisi ve yaşanan gündelik hayatın getirdiği bağlamsal hassasiyetler ve dinamikler çerçevesinde ele alınması önemlidir. Bu çalışmada, Türk Sineması’nda yirmi dört sene içinde üç kez yinelenen ve aynı yapım şirketi tarafından (Erman Film) gerçekleştirilen Vurun Kahpeye (1949, 1964, 1973) filmleri, popüler bir uyarlama ve kültürel bir metin olarak üretildiği dönemlerdeki politik, ekonomik, tarihsel ve sinema sektörü içindeki yeri ve anlatısındaki değişimler bağlamında değerlendirilmiştir. Bu amaçla Vurun Kahpeye filminin üretilme süreci içindeki kendine özgü yapım koşullarını, gösterim koşullarını ve seyircinin popüler sinemadan beklentilerini yeniden düşünerek gözden geçirmek anlamlıdır. Ele alınan filmlerdeki; karakter temsillerine, olay örgüsüne, dini, kültürel ve ideolojik kimi göstergelere daha yakından bakarak aynı zamanda bu popüler metnin içindeki değişimleri ve farklılıkları anlatı boyutunda görmek mümkündür. neması, Uyarlama, Vurun Kahpeye, Halide Edip Adıvar, Ö. Lütfi Akad, Orhan Aksoy, Halit Refiğ. ÖZET ROMANDAN SİNEMAYA YAPILAN BİR UYARLAMA ÖRNEĞİ OLARAK VURUN KAHPEYE (1949, 1964, 1973) FİLMLERİNİN İNCELENMESİ Türk Sineması’nda popüler film üretimine dair değişimlerin; filmi üretenler, seyirci beklentisi ve yaşanan gündelik hayatın getirdiği bağlamsal hassasiyetler ve dinamikler çerçevesinde ele alınması önemlidir. Bu çalışmada, Türk Sineması’nda yirmi dört sene içinde üç kez yinelenen ve aynı yapım şirketi tarafından (Erman Film) gerçekleştirilen Vurun Kahpeye (1949, 1964, 1973) filmleri, popüler bir uyarlama ve kültürel bir metin olarak üretildiği dönemlerdeki politik, ekonomik, tarihsel ve sinema sektörü içindeki yeri ve anlatısındaki değişimler bağlamında değerlendirilmiştir. Bu amaçla Vurun Kahpeye filminin üretilme süreci içindeki kendine özgü yapım koşullarını, gösterim koşullarını ve seyircinin popüler sinemadan beklentilerini yeniden düşünerek gözden geçirmek anlamlıdır. Ele alınan filmlerdeki; karakter temsillerine, olay örgüsüne, dini, kültürel ve ideolojik kimi göstergelere daha yakından bakarak aynı zamanda bu popüler metnin içindeki değişimleri ve farklılıkları anlatı boyutunda görmek mümkündür. neması, Uyarlama, Vurun Kahpeye, Halide Edip Adıvar, Ö. Lütfi Akad, Orhan Aksoy, Halit Refiğ. ABSTRACT AS AN EXAMPLE OF ADAPTATION FROM NOVEL TO THE CINEMA, AN ANALYSES OF VURUN KAHPEYE FILMS (1949, 1964, 1973) It is important to approach the changes in Turkish Cinema regarding the popular film production in relation to filmmakers, audience expectations; and contextual sensitivity brought about everyday life as well as other relevant dynamics. In this study, the Vurun Kahpeye movies that have been adapted to cinema for three times (1949, 1964, 1973) within twenty-four years in Turkish Cinema are examined in terms of political, economic, historical impacts of the films in the period in which they were produced by the same production company (Erman Film) as a popular adaptation and cultural text; their place in the cinema sector and the changes that the films underwent. For this purpose, it is useful to scrutinize Vurun Kahpeye by rethinking the conditions of its production and screening processes, and expectations of the audience from then popular cinema. It is possible to see changes in this popular text and differences in the narration of these films by closely examining some indicators such as character representation, plot, religious, cultural and ideological parameters. Turkish Cinema, Adaptation, Vurun Kahpeye, Halide Edip Adıvar, O. Lutfi Akad, Orhan Aksoy, Halit Refig.
Keywords: Eleştiri ve yorum; Tarih; Türk sineması; Vurun Kahpeye