Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin bölümlerine göre finansal bilgi düzeyi ve tutumlarının incelenmesi - Düzgün, Sonnur (My University, 2021)
Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Bölümlerine Göre Finansal Bilgi Düzeyi ve Tutumlarının İncelenmesi Öğrencinin Adı : Sonnur DÜZGÜNDanışmanı : Dr. Öğr. Üyesi Serap MUNGAN AYAnabilim Dalı : Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim DalıÖZETAmaç: Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin finansal bilgi düzeyleri üzerinde öğrenim gördükleri bölüm ve demografik faktörlerinin bir etkisi olup olmadığının belirlenip incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada sırasıyla literatür taraması, anket tekniği uygulaması ve verilerinin analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçların tartışıldığı araştırmada veri elde etmek amacıyla Güvenç (2016)’in “Finansal Okuryazarlık ve Para Yönetimi Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma erkek öğrencilerin finansal bilgi düzeyi daha yüksek bulunurken, öğrencilerin yaş ve sınıf düzeyi arttıkça finansal bilgi düzeyinin de yükseldiği elde edilmiştir. En yüksek finansal bilgi düzeyine Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi bölümüöğrencilerinin sahip olduğu araştırmada öğrencilerin aylık gelir düzeyi yükseldikçe, para yönetim öz yeterlik algılarının da arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Yaşları 22-26 arasında değişen öğrencilerin planlama ve para yönetim boyutu öz yeterlilik algılarının yaşları 32 ve üzeri olan öğrencilerden daha yüksek olduğu ortaya çıkmış, para yönetim öz yeterlik algıları ile para yönetim davranışları arasında ise istatistiksel açıdan anlamlı, pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur.Sonuçlar: Öğrencilerin bölüm ve demografik özelliklerine göre finansal okuryazarlık düzeyleri ile tutumları arasında anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Finansal okuryazarlık, Finansal eğitim, Finansal bilgi, Finansal tutum, Spor bilimleri.

Investigation of Financial Knowledge Level and Attitudes of Faculty of Sports Sciences Students According to Their DepartmentsStudent’s name : Sonnur DÜZGÜNAdvisor : Dr. Öğr. Üyesi Serap MUNGAN AYDepartment : Physical Education and SportsABSTRACTObjective: It is aimed to determine and examine whether the department and demographic factors have an effect on the financial knowledge levels of the students of the faculty of sports sciences.Material and Methods: In the study, literature review, questionnaire technique application and data analysis were performed respectively. Güvenç (2016)'s Financial Literacy and Money Management Perception Scale was used to obtain data in the research in which the results were discussed.Results: In the study, it was found that the financial knowledge level of male students was higher, while the level of financial knowledge increased as the age and class level of the students increased. In the study, in which the students of Physical Education and Sports Education had the highest level of financial knowledge, it was concluded that as the monthly income level of the students increased, their money management self-efficacy perceptions also increased. It was revealed that the self-efficacy perceptions of the planning and money management dimension of the students aged 22-26 were higher than the students aged 32 and over, and a statistically significant and positive relationship was found between their money management self-efficacy perceptions and their money management behaviors.Conclusion: Significant differences were obtained between students' financial literacy levels and attitudes according to their department and demographic characteristics.nancial literacy, Financial education, Financial information, Financial attitude, Sports science.
Keywords: Financial attitude; Financial education; Financial information; Financial literacy; Finansal bilgi; Finansal eğitim; Finansal okuryazarlık; Finansal tutum; Öğrenim ve öğretim; Spor; Spor bilimleri; Sports; Sports science; Study and teaching