Üç boyutlu çapraz tablolarda logaritmik doğrusal analiz: Çocuk işgücü değişkenleri arasındaki etkileşimler - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Kategorik verilerde istatistiksel yöntemlerin kullanımı özellikle sosyal bilimlere ilişkin uygulamalarda oldukça artmıştır. Ki-kare testi, kategorik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için kullanılan istatistiksel bir testtir. Ancak sadece değişkenler arasındaki bağımsızlığı test ettiği için ikiden fazla değişken olması durumunda yeterli değildir. Ki-kare testinden farklı olarak, logaritmik doğrusal analiz bir bağımlı değişken üzerinde birden fazla bağımsız değişkenin etkilerini analiz edebilme ve sadece ana etkileri değil ayrıca etkileşim etkilerini de tahmin edebilme yeteneğindedir. Bu çalışmada Türkiye istatistik Kurumu 2006 yılı IV. Dönem Hanehalkı işgücü Anketi ile birlikte uygulanan Çocuk işgücü Anketi sonuçları kullanılmıştır. Sonuçlar üç boyutlu çapraz tablo şeklinde düzenlenmiş ve logaritmik doğrusal analiz, ile incelenmiştir. Bu makalede, iki kategorili (kadın/erkek) cinsiyet, dört kategorili (tarım/sanay i/ticaret/hizmet) ekonomik faaliyet kolu ve iki kategorili (kent/kır)coğrafık bölge olmak üzere üç kategorik değişken arasındaki etkileşimler incelenmiştir.

The use of statistical methods for categorical data has increased dramatically, particularly for applications in the social sciences. Chi-square test is a statistical test used to examine relationship between categorical variables. However it is insufficient when the variables is more than two because it only tests the independence of the variables. Unlike the chi-square test, loglinear analysis is capable of analysing the effects of more than one independent variable on a dependent variable and of estimating not only main effects but also interaction effects. In this study, the results of the Child Labour Survey were used, which was applied together with TURKSAT 2006 IV. Term Household Labour Force Survey. The results are formed on the three dimensional crosswise table and are examined with the loglinear analysis. In this paper, the associations were examined between three categorical variables; sex with two categories (female/male), branch of economic activity with four categories (agriculture/industry/trade/services) and geographical area with two categories (urban/rural).
Keywords: İstatistik ve Olasılık; İşletme Finans; İktisat; İşletme