E-business applications in the european union and Turkey - Akkol, Çağla Tura (My University, 2008)
E-iş terimi, teknolojik gelişmelerin ve ekonomik değer yaratmanın bir araya geldiği ortak noktadır. E-iş son 10 yıldır dünya ekonomilerinin hareketlerinde önemli bir role sahiptir. E-ticaret ve e-devlet bileşenlerini de kapsayan e-iş, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve world wide web ayakları üzerinde durur. Önemli olan bu terimlerin, tüketici (vatandaşlar da tüketici olarak betimlenebilir) ve işletmelerin günlük yaşamında bıraktığı etkileri fark etmektir. E-işin şu zamana kadar olan gelişimini incelemek çok önemlidir. Bu çalışmada e-iş tanımının yıllar içinde Avrupa Birliği ve Türkiye’de ilgili regülasyonlar, kanunlar ve projelerle gelişimi anlatılmıştır. Ayrıca bir anket çalışması yapılmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin adaptasyonu ve kullanımıyla ilgili sorular da içeren 34 soruluk bu anketi, Türkiye’nin En Büyük 500 Firması 2005 listesinden 25 işletme cevaplamıştır. Anketteki kriterler Avrupa Birliği E-Readiness Benchmarking kriterlerinden alınmıştır. Bu 25 işletmeden gelen cevaplar ışığında yapılan analize göre Türkiye’nin tam anlamıyla bilgi toplumu haline gelmesi için daha yol katetmesi gerektiği söylenebilir. Gerekli kanunların bir an önce çıkarılması ve e-işin önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir. Bundan sonra bu konuda yapılacak alan çalışmalarda daha büyük bir örneklem kullanılarak daha detaylı ve daha geniş tabana yayılan sonuçlar elde edilebilir.

E-business is the common ground where the technological developments and the economic value creation gather. The economy worldwide faces this new ten-year old term as a leading role player. E-business stands on the developments of the information and communication technologies (ICT) and the world wide web with sub-headings such as e-commerce and e-government. The most important thing however is to recognize their united importance in the daily life of both consumers (citizens are also regarded as consumers) and enterprises. How e-business is evolved over these years is another issue to consider in the face of coming years. In this paper, the evolution of the e-business concept in the EU and Turkey is handled with the relevant regulations, laws and projects. This paper also contains a case study in Turkey where 25 enterprises out of Turkey's Top 500 Industrial Enterprises of the Year 2005 responded to a questionnaire prepared with 34 questions about the use and adoption of ICT. The criteria for these subjects have been taken from the EU’s E-Readiness Benchmarking Criteria. In the light of the responses from these 25 enterprises it can be said that Turkey has still some way to fully become a knowledge-based society. More regulations and directives have to be put in force and the obstacles hindering the e-business should be removed. For a more detailed outlook an analyze with a bigger sample of respondents is needed.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Elektronik İş