Meslek liselerindeki yöneticilerin toplam kalite yönetimi uygulamalarına ilişkin görüşleri - Bayraktar, Burcu (My University, 2014)
MESLEK LİSELERİNDEKİ YÖNETİCİLERİN TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ Bu araştırmanın amacı İstanbul ili Avrupa Yakasında yer alan meslek liselerindeki yöneticilerin Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarına katılımcılık, gönüllülük, işbirliği, süreklilik ilkeleri temel alınarak ölçmektir. Çalışmada, cinsiyet, mesleki kıdem, okuldaki göreviniz, eğitim düzeyi ve Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili bilgileri nereden edindiği durum değişkenlerine göre; Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarına ilişkin görüşleri ölçülmeye çalışılmıştır. Bu araştırmada incelenen konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler ise dikkatle incelenmiştir. Bu çalışmada, meslek liselerindeki yöneticilerin Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarına ilişkin görüşlerini, araştırmaya dahil olan yöneticilerin çeşitli bağımsız değişkenlerine göre ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla, araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul ili Avrupa Yakası’ndaki çeşitli meslek liselerinde görev yapan ve araştırmaya tesadüfî olarak katılan lise yöneticileri oluşturmaktadır. Çeşitli ilçelerde, 20 farklı meslek lisesinde görev yapan toplam 204 yöneticiye ulaşılmıştır. Uygulamada araştırmacı tarafından hazırlanan ve uzman görüşü dikkate alınarak son şekli verilen anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS Windows-18 istatistik programında amaçlara uygun istatistiki teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde; öncelikle tüm bağımsız değişkenler için, tanımlayıcı istatistikler olan frekans (N), yüzde (%), ortalama (X), standart sapma (SS) değerleri ortaya konmuştur. Daha sonra ikili değişkenler arasındaki farklılığı test etmek amacıyla “İlişkisiz Grup t Testi”, ikiden fazla kategorisi bulunan değişkenler arasındaki farklılığı test etmek için ise “Tek Yönlü Varyans Analizi” (ANOVA) kullanılmıştır. “Tek Yönlü Varyans Analizi” (ANOVA) sonrasında, elde edilen farklılığın kaynağını belirlemek amacıyla ise, tamamlayıcı analizlerden biri olan “Scheffe Testi” kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; 1.Yöneticiler; cinsiyet, mesleki kıdem, okuldaki göreviniz, eğitim düzeyi ve Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili bilgileri nereden edindiği durum değişkenlerine göre ankette yer alan ifadelere verdikleri cevaplarda manidar düzeyde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. 2.Araştırma kapsamındaki yöneticilerin, “Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarına İlişkin Görüşleri”ne yönelik ifadelere verdikleri cevapların toplam aritmetik ortalamasının ise X=2,56 “katılıyorum” düzeyinde olduğu görülmüştür. Teknolojisi, Meslek Liseleri, Toplam Kalite Yönetimi.

THE OPINIONS OF THE MANAGERS' TOTAL QUALITY MANAGEMENT PRACTICES IN VOCATIONAL HIGH SCHOOLS The purpose of this research is to assess the administrators’ total quality management practices which is based on the principles of participation, volunteering, collaboration and continuity in which is located on the Europan side of Istanbul. In the study it has been worked to assess the opinions of total quality management practises according to gender, level of education, seniority, professional school task and the status variables about where the information of total quality management is attained. In this study the factual data and resources about the subject are also examined carefully. The aim of this study is to display the opinions of the vocational high school administrators about the practises of total quality management according to their independent variables who are included the study.For this purpose the study group of this research is created by the various vocational high school administators who work in the Europan side of Istanbul and participated in the research randomly.In several districts, it is reached 204 administrators totally who served in 20 different vocational high schools.In the application it is used a survey which is prepared by the researcher and the expert opinion is took into consideration.The obtained data has been analyzed with using the techniques which is appropriate for the purposes of statistical program SPSS Windows-18. Analyzing the data; first of all, to all the arguments, the descriptive statistics of the frequency (N), percent (%), average (X), standard deviation (SS) values have been stated.Then it is used Unrelated Group t-test to test the difference between the binary variables and ‘’One-way analysis of variance (ANOVA)’’ is used to test the difference between variables which have more than two categories. After The one-way analysis of variance (ANOVA), in order to determine the source of obtained difference ‘’The Scheffe Test’’ which is one of the complementary analysis has been used. As a result of the analyses; 1.It is obtained huge difference between the responses of the administrators to to the statements in survey according to their gender, level of education and the school of professional duty, severance and state variables of total quality management where information is obtained. 2.It is attained that the administors’ responses within the scope of the research to the ‘’Total Quality Management Practises’’ is in the total arithmetic mean X=2,56 ‘I agree’ level . Educational Technology, Vocational High Schools, Total Quality Management.
Keywords: Meslek öğretmenleri; Mesleki eğitim - Türkiye; Okul müdürleri; Toplam kalite yönetimi, Eğitimde; Türkiye