Genç yaş ve üzeri̇ ki̇şileri̇n ai̇le içi travmati̇k yaşantıları ile kanser tanısı alma durumları - ÜMMET, DURMUŞ (My University, 2022)
Kişi stres verici bir olay veya durumla karşılaşıp onunla ruhsal açıdan baş edebilmesinde bir dengesizlik ortaya çıktığında travmatik durum veya olay meydana gelmiş olur. Travma kişinin olay veya durumu nasıl anlamlandırdığı ile ilişkilidir. Kanser hastalığı ise başlıca travmatik durumdur. Bu durum ölüm ile yaşam arasında sınırlı olduğunu kişiye gösterir. İnsan travma tehlikesi yaşayabilecek bir dünyaya doğar. Bu açıdan aile içinde yaşananlar kişi de travmatik yaşantılar meydana getirebilir. Bu travmatik yaşantılar çözümlenmez ise kişinin bedeni bu yaşantılara cevap verir. Bu araştırmada genç ve üzeri yaştaki kanser tanısı almış kişilerin yaş, cinsiyet, eğitim durumu değişkenleriyle incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla İstanbul ilindeki onkoloji hizmeti veren bir hastaneden kanser tanısı almış 172 kişiye sosyo demografik form ve Travmatik Yaşantılar Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 22 programında analiz edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler ile kanser tanısı almış kişilerin travmatik yaşantılarının psikolojik destek alıp almamaya göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca kanser tanısı almış kişilerin travmatik yaşantı puan ortalamalarının, antidepresan kullanımına bağlı olarak farklılaştığı saptanmıştır. Anahtar kelimeler: Travma, kanser hastalığı, aile içi travmatik yaşantılar

A traumatic situation or event occurs when the person encounters a stressful event or situation and there is an imbalance in her ability to cope with it. Truma is related to how the person makes sense of event or situation. Cancer is a major traumatic situation. This situation shows of death and life. Human beings are born into a world which can experience traumatic life. From this point, what happens in the family can occur traumatic experiences for the person. If these traumatic experiences are not resolved, the person’s body responds to these experiences. In this study, young and over people diagnosed with cancer are examined with the variables of age, gender and educational status. Fort his purpose, the socio demographic form and Traumatic Experiences Scale were applied to 172 people who has cancer from a hoptial providing oncology services in Istanbul. The data of the research were analyzed in SPSS 22 program. As a result of evaluation, the traumatic experiences of people who has cancer differ according to they recieve psychological support or not. In additon, it was determined that the traumatic experince averages of people who has cancer differ depending on the of antidepressants. Keywords: Trauma, Cancer Disease, Traumatic Family Experience
Examination of traumatic family experiences with cancer diagnosis of young people and over
Keywords: Travma; kanser hastalığı; aile içi travmatik yaşantılar; Trauma; Cancer Disease; Traumatic Family Experience