Bankacılık sektöründe büyük veri kavramı uygulamaları - Shukiurova, Ulkar (My University, 2024)
Günümüzde yeni petrol olarak isimlendirilen büyük veri kavramı oldukça popüler ve farklı alanlarda önemli yer almaktadır. Hayatımızın vazgeçilmez parçası olan bankacılık sektöründe de büyük veri mevcuttur ve bu çalışmada bankacılık sektöründe büyük verinin yeri incelenmiştir. Böylece veri ve büyük veri kavramı, veri kaynakları, veri analiz yaşam döngüsü, veri analizin sınıflandırılması ve veri görselleştirme konular hakkında bilgi verilmiştir, büyük veri teknolojileri ve teknikleri ele alınmıştır, bankacılıkta büyük verinin uygulamaları, avantajları, zorlukları ve çözümleri incelenmiştir. Büyük verinin bankalara faydaları hız ve yüksek performans, daha hızlı iş süreçleri, daha basit iş etkileşim şeklindedir. Bankacılık sektöründe büyük veri artmaya devam edecek, bankaların daha etkin şekilde verilerini işlenmesi ve saklanması için yeni büyük veri teknolojiler ortaya çıkacaktır. Böylece büyük veri uzmanlarına ihtiyaç olunacaktır ve üniversiteler büyük veri ile ilgili bölümleri arttıracaktır, yeni yasal düzenlemeler ortaya çıkacaktır.

In current times the concept of big data also known as the new oil” is very popular and important in different fields. Big data is also available in the banking sector, which is an essential part of our lives, and in this study, the place of big data in the banking sector is examined. Thus, information about the concept of data and big data, data sources, data analysis life cycle, classification of data analysis and data visualization were given; big data technologies, and techniques were discussed; and the applications, advantages, difficulties and solutions of big data in banking were examined. The benefits of big data for banks are speed and high performance, faster business processes, and simpler business interaction. Big data in the banking sector will continue to increase, and new big data technologies will emerge for banks to process and store their data more effectively. So there will be a need for big data experts, universities will increase the number of faculties related to big data, and new legal regulations will emerge.
Keywords: 5V; 5V Bank; Banka; Bankacılık; Bankalar ve bankacılık; Banking; Banks and banking; Big data; Büyük veri