Mide kanserlerinde HER-2 sıklığı, klinikopatolojik parametreler ve prognoz ile ilişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: İnsan epidermal büyüme faktörü reseptörü-2 (HER-2) pozitifliği meme kanserlerinde kötü prognostik kriter olarak kabul edilmektedir. Ancak mide kanserlerinde HER-2 pozitifliğinin prognostik önemi halen tartışmalıdır. Literatürde HER-2 ekspresyonu ile ilgili farklı oranlar verilmektedir. Bu çalışmada kliniğimizde ameliyat edilen mide adenokarsinomlu hastalarda HER-2 artmış ekspresyon oranının saptanması planlandı. HER-2 artmış ekspresyonunun klinik, patolojik parametrelerle ilişkisi ve prognoz üzerine etkisi araştırıldı.Gereç ve Yöntemler: Ocak 2012-Aralık 2013 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği'nde mide kanseri tanısı almış ve ameliyat olan hastalar çalışmaya alınmıştır. Hastaların bilgileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Spesmenler immünohistokimyasal (IHK) ve floresan in situ hibridizasyon (FISH) yöntemiyle değerlendirilmiştir. HER-2 artmış ekspresyonunun tümörün diğer histopatolojik özellikleri ile ilişkisi ve sağkalıma katkısı araştırılmıştır.Bulgular: Çalışmaya alınan 135 hastanın 88'i (%65) erkek, 47'si (%35) kadın, ortanca yaşı 61 yıl olarak hesaplanmıştır. Yüz otuz beş hastadan sadece 11 tanesinde (%8) HER-2 pozitif olarak bulunmuştur. HER-2 pozitif hastalar ile negatif hastalar karşılaştırıldığında yaş, cinsiyet, tümör çapı, tümör lokalizasyonu, tümörün T evresi, lenf nodu metastazı, histolojik tip, diferansiyasyon, lenfovasküler invazyon, perinodal, perinöral invazyon ve evre açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Sağkalım analizlerinde HER-2 negatif ve HER-2 pozitif hasta grupları arasında 1 ve 2 yıllık genel ve hastalıksız sağkalım açısından anlamlı fark saptanmamıştır.Sonuç: Çalışmamızda ameliyat olan mide kanserlerinde HER-2 pozitiflik oranı düşük (%8) olup literatürde bildirilen oranlarla uyumlu izlenmiştir. HER-2 pozitifliği ile klinik ve patolojik parametreler arasında ilişki bulunmamıştır. HER-2 pozitifliğinin kısa dönemde genel ve hastalıksız sağkalıma etkisi görülmemiştir

Objective: Human epidermal growth factor-2 (HER-2) overexpression has prognostic value in breast cancer. However, the significance of HER-2 positivity in gastric cancer is controversial. In this study, we investigated the frequency of overexpression of HER-2 and its relationship with clinicopathological findings and impact on survival in gastric cancer.Material and Methods: Gastric cancer patients, operated in Marmara University Faculty of Medicine, Pendik Training and Research Hospital, General Surgery Department, between January 2012-December 2013 were enrolled in this study. Medical records were retrospectively evaluated. Tissue samples were stained by immunohistochemistry (IHC) method, and were followed by fluorescence in situ hybridization (FISH) in those with positive results. HER-2 expression rates and its association with other histopathological features and survival have been analyzed.Results: 135 patients were enrolled in the study, with 88 (65%) male and 47 (35%) female patients. The median age was 61 years. Only 11 patients (8%) were positive for HER-2. HER-2 positive patients were similar to negative patients in terms of age, gender, tumor size, tumor location, tumor T stage, lymph node metastasis, histological type, differentiation, lymphovascular invasion, perinodal, perineural invasion and stage. No significant difference was detected on 1 and 2-year overall and disease-free survival rates between receptor positive and negative groups.Conclusion: Consistent with the literature data, HER-2 positivity rate in this study was approximately 8%, but this positivity has not been found to be associated with either clinical and pathological parameters or overall and disease-free survival
HER-2 incidence in gastric cancer, its association with prognosis and clinicopathological parameters
Keywords: Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Hematoloji; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi; Onkoloji; Patoloji