Tekstil desenlerinin seramik yüzeylere uygulanması - Topak, Naci (My University, 2009)
ZET…………………………………………………………..…………………. V SUMMARY………………………………………………………………………. VI GĠRĠġ……………………………………………………………………………... 1 1. SERAMĠĞĠN TANIMI VE SERAMĠĞĠN TARĠHÇESĠ……………………… 2 2. DESEN VE TEKSTĠL DESENLERĠ………………………………………….. 8 2.1. FORM VE DESEN ĠLĠġKĠSĠ……….……………………………….. 9 2.2.TEKSTĠL DESENLERĠNĠN VE DEKOR TEKNĠKLERĠNĠN SEÇĠMĠ…………………………………………………………………… 10 3. SERAMĠĞĠN ġEKĠLLENDĠRĠLMESĠ………………………………………. 14 3.1. YAġ ġEKĠLLENDĠRME…...………………………………………. 14 3.2. KURU ġEKĠLLENDĠRME…………………………………………. 14 3.3.PLASTĠK KIVAMDA ŞEKİLLENDİRME………………………… 14 3.3.1. Çubuk-Sucuk Tekniği……………………………………… 14 3.3.2. Levha-Plaka Tekniği……………………………………….. 15 3.3.3. Tornada ġekillendirme……………………………………... 15 4. SERAMĠK YÜZEYLERDE DEKOR TASARIMI…………………………… 17 5. SERAMĠK DEKOR TÜRLERĠ………… …………………………………….. 18 5.1. SIRALTI DEKORLARI……………..………………………………. 19 5.2. SIRĠÇĠ DEKORLARI……………………………………………….. 20 5.2.1. Mayolika Dekorları………………………………………… 20 5.3. SIRÜSTÜ DEKORLARI……..……………………………………... 23 5.3.1. Minai Dekorları…………………………………………….. 25 5.3.2. Lajvardina Dekorları………………………………….……. 26 5.3.3. Lüster Dekorları……………………………………………. 26 5.3.4. Yaldız Dekorları……………………………………………. 31 5.4. PĠġĠRĠM ÖNCESĠ( DERĠ SERTLĠĞĠ) DEKORLARI……………… 32 5.4.1. Ajur Dekorları……………………………………………… 32 5.4.2. Akıtma Ġle Ajur Dekorları….………………………………. 33 5.4.3. Oyma Dekorları…...………………………………………... 35 5.4.4. Perdahlama Dekorları……………………………………..... 36 III 5.4.5. Fotokopi Transfer Dekorları………………………………... 38 5.4.6. Tutkal Ġle Rölyef Dekorları………………………………... 40 5.4.7. Dekorlu Kalıp Ġle Yapılan Dekorlar……………………….. 40 5.4.8. Mishima Dekorları…………………………………………. 41 5.4.9. Aplikasyon Dekorları………………………………………. 44 5.4.10. Alçı Kalıp Ġçine Resim Dekorları………………………… 45 5.4.11. Renkli Çamur Dekorları…………………………………... 47 5.4.12. Puar Dekorları…………………………………………….. 48 5.4.13. Döküm Çamuru Dekorları………………………………... 50 5.4.14. Mocha Çayı, Selvi Dekorları……………………………... 53 5.5. PĠġĠRĠM ÖNCESĠ(DERĠ SERTLĠĞĠ), SIRALTI, SIRĠÇĠ VE SIRÜSTÜ DEKORLARI…………………………………………….…... 54 5.5.1. Mühür Dekorları…………………………………………… 56 5.5.2. Kabartma, Rölyef Dekorları..………………………………. 56 5.5.3. Sgrafitto Dekorları…………………………………………. 57 5.5.4. Akıtma Dekorları…………………………………………... 60 5.5.5. Parafin Dekorları…………………………………………… 61 5.5.6. Kumlama Dekorları………………………………………… 63 5.5.7. Gravür Baskı…...…………………………………………... 65 5.5.8. Foto Seramik……………………………………………...... 66 5.5.9. Cuerda-Seca(Kuru Ġp Dekorları)…………………………… 69 5.5.10. Suda Çözünen Seramik Renklendiricileri Ġle Dekorlar…… 70 6. SERAMĠK DEKORLAMA YÖNTEMLERĠ……………………………….... 71 6.1. EL DEKORLARI………………………………………………….... 72 6.1.1. Fırça Dekorları……………………………………………... 72 6.1.2. Sünger Dekorları…………………………………………… 75 6.1.3. ġablon Dekorları…………………………………………… 76 6.1.4. Püskürtme Dekorları……………………………………...... 81 6.2. SERĠGRAFĠ DEKORLARI (TEKNĠK DEKORLAR)……………… 81 6.2.1. Elekbaskı Dekorları………………………………………… 82 7. SERAMĠK DEKORLARINDA KULLANILAN BOYALAR VE ASTARLAR………………………………………………………………………88 7.1. SERAMĠK BOYALARI……………………………………………. 88 7.1.1. Sıraltı Boyaları……………………………………………... 89 7.1.2. Sıriçi Boyaları……………………………………………… 90 7.1.3. Sırüstü Boyaları…………………………………………..... 91 IV 7.2. SERAMĠK ASTARLARI…………….……………………………… 92 7.2.1. Mat Astarlar………………………………………………... 93 7.2.2. Parlak, PekiĢmiĢ Astarlar…………………………………... 94 7.2.3. Terra Sigillata………………………………………………. 95 8. RAKU………………………………………………………………………….. 96 8.1. NAKED RAKU……………………………………………………… 99 8.2. AT KILI……………………………………………………………… 100 9. SERAMĠK ÇALIġMALARINDA TEKSTĠL DESENLERĠ KULLANAN SANATÇILAR…………………………………………….……... 101 SONUÇ KAYNAKÇA RESĠM LĠSTESĠ SÖZLÜK

Sanatta farklı disiplinlerinin bir arada kullanılması sıklıkla denenmiĢtir. Dünya sanatında ve ülkemizde, kendi dalları dıĢında sanatın diğer dallarında da eserler veren pek çok sanatçı olduğunu biliyoruz. Tekstil üretimi yapan bir seramikçi olarak uzun süredir böyle bir deneme yapmak için uygun zamanının gelmesini bekledim, sonunda zamanın uygun olduğuna karar vermemdeki en büyük etken ülkemizde seramik sanatında çok geliĢmiĢ tekniklerle yapılan örnekleri görmemdir. Günümüzde tekstil çok hızlı geliĢmektedir, tekstilde gelecek birkaç senenin renklerini, kombinasyonlarını ve kullanılacak kumaĢ kalitelerini düzenlenen fuarlar aracılığıyla kolaylıkla takip edebiliyoruz. Tekstil sanayindeki bu geliĢimi, seramiklerde görme arzusu, form ve yüzeylerde bilinenlerin dıĢında farklı renk ve desen uygulamaları yapmak benim için hedef olmuĢtu. Bunları uygulama imkânı bulduğumda, uygulamada kullanılacak seramik malzemelerin seçimini titizlikle yaptım.Ülkemizde bugüne kadar çok tercih edilmeyen(yüksek piĢirim gerektirdiği için) porselen çamuru kullanmaya karar verdim ve Limoges porselen çamuru ile çalıĢmaya baĢladım.Porselen çamuru ile tornada Ģekillendirme yöntemiyle çömleklerimi oluĢturdum.Porselen çamurun piĢme rengi beyaz olduğu için uyguladığım desenlerde ve dekor tekniklerinde kullandığım renkler ve kombinasyonlar çok net bir Ģekilde ortaya çıktı.ÇeĢitli dekor teknikleri denedim ve çok baĢarılı sonuçlar elde ettim. Güncel tekstil desenlerinden yola çıkarak yaptığım bu seramik form ve dekorlama denemeleri amacına ulaĢan bir çalıĢma olmuĢtur. Yalnız daha baĢarılı sonuçlar elde etmek için bu tip dekorlu porselen çalıĢmalarının bu konuda çok geliĢmiĢ porselen fabrikalarının bünyesinde yapılması gerektiğini eklemeliyim. VI SUMMARY Using of different diciglines all together in art has been freguently tried.We knov that in the world and our country there are many artists who create artworks in art branches other than their own branches.I,as a ceramicist who makes textile production,have waited for a correct time to make such a trial.When I sav the models created with very developed ceramic technigues in our country,I decided that;this is the correct time. Today,textile has rapidly developed.We know the application the colors combination, and gualities of the a few future years. With this develeopment in the textile industry,it became inevitable form e to make different color and design applications other then the traditional ones on the form and surfaces. When I found and oportunity to apply these technigues ,I carefuly selected the ceramic metarials to be used in the application and I decided to use porcelain mud that is not mostly preffered in our country (as it reguires high buring).I created my pots whit Limoges mud shaping by turning method.The buring color of Limoges mud is white.This enabled the color combinations I applied in design and decor technigues to appear very clearly.I tried various decor technigues and got successful results. This ceramic trials I created by using the updated textile designs became succesful art trials. I would like to mention that to get more successful results,such decorative porcelain works must be made at very developed factories.
Keywords: Seramik; Tekstil