Uluslararası spor organizasyonlarında görsel medya ve iletişim analizi 2008 Avrupa futbol şampiyonası örneği - Demir, Gökalp (My University, 2013)
Uluslararası futbol organizasyonları toplumları birbirlerine kaynaştıran, rekabet ettiren, insanları sosyalleştiren aynı zamanda futbolun popülerliği sayesinde büyük bir ekonomik hareket oluşturur. Yayın hakları, televizyon reklamları, konaklama giderleri, elektronik eşya satışları, bilet satışları, organizasyonun yapıldığı yerdeki harcamalar, gibi birçok faktörün birleşmesiyle büyüklüğü milyar liralara varan bir sektör aynı zamanda serbest zaman aktiviteleri, müsabakalar, şampiyonalar, turizm ve sağlık boyutuyla spor birçok kişiden oluşan bir kümedir. Ünlü futbol takımları evrensel taraftar kitlelerinden oluşmaktadırlar ve bulundukları ülke dışında birçok taraftardan destek görmektedirler. Uluslararası seviyelerde mücadele, ülkeler rekabetine dönüşmekte ve ülkelerin vatandaşları birlik olup kendi milli takımlarını desteklemektedirler. Aynı zamanda taraftar olarak da şampiyonalara takılan seyirciler tribünde veya şampiyonanın yapıldığı yerde takımlarını desteklemektedir. Televizyon izlenme oranları turnuvaların sürdüğü 15 gün boyunca o senenin ve hatta o senelerin en üst düzeylerine ulaşmaktadır. Bu araştırmanın amacı Avrupa Futbol Şampiyonasına katılan ülkelerin taraftarlarının futbol ve görsel medya ile olan ilişkileri, ödemeleli yayıncılık değerlendirmeleri, taraftarlığın çeşitli boyutları, aktif ya da pasif seyircilik durumları ve aynı zamanda Türkiye ve Almaya’nın izlenme oranlarını değerlendirmektir. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket, Köln Spor Üniversitesi doktora tezleri ve yüksek lisans tezlerinin anketlerinden uyarlanarak kullanılmıştır. Avrupa Şampiyonasına katılan çeşitli ülkelerden toplam 110 izleyiciye şampiyonanın yapıldığı şehirlerde anket uygulanmıştır. Anket aracılığıyla toplanan veriler SPSS 14 sürümünde istatiksel paket SPSS 2009) aracılığıyla; frekans, yüzde analizi, ki-kare, t testi ve korelasyon yapılmıştır. Sonuç olarak çıkan anlamlılıklarda, seyircilerin çoğunluğunun ücretli kanal abonesi olduğunu, futbol haberlerinin öğrenildiği haber kaynaklarının değiştiğini, erkeklerin ve kadınların maç izleme yerleri arasında değişiklikler olduğu gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Medya, Futbol, Avrupa Şampiyonası

Visual Media and Communication Analysis in International Sport Organisations( Case Study: 2008 EURO Football Championship) The international football organizations merge the societies, enable them to compete, socialize the people as well constitute a great economic movement due to the popularity of the football. It’s an industry reaching to billion liras in respect of its size as a result of the combination of various factors such as the broadcasting rights, television advertorials, accommodation chargers, electronic commodity sales, ticket sales, expenditures at the venue of the organization, etc. İn the meantime, it’s a mass of sport formed of many people in terms of leisure time activities, competitions, championships, tourism and health. The famous football teams are formed of universal supporter masses and are being supported by many supporters living out of the related country. The races at international levels turning into the competition of countries and the countries support their own national teams together with their citizens. At the same time, the audiences attending to the championships as supporters also support their teams at the tribunes or the venue of the championship. The television watching rates reach to the top level of that year or even the recent years during 15 days of the tournaments. The objective of this research is to assess the relations of the supporters of the countries, which attend to the European Football Championship, with the football and visual media, the reverse publication evaluations, miscellaneous dimensions of being a supporter, active or passive audience states and also the watching rates of Turkey and Germany. The survey that was used as the data collection tool has been used through being adopted from the surveys of the doctorate thesis of Köln University of Sports and the bachelor degree thesis. The survey has been applied to totally 110 audiences from various countries attending to European Championship in the cities where the championship has been held. The data that have been collected through the survey have been subjected to frequency, percent analysis, x-square, t-test and correlation via the statistical package program in SPSS 14 version (SPSS 2009). As a result of the obtained findings, it has been found out that majority of the audiences are the subscribers of paid channels, that the news source where the football news are learned range and that there is difference between the places where the men and women audiences watch the games. Key Words: Media, Football, European Championship
Keywords: Avrupa; Futbol; Futbol Maçları; Spor