Son trimesterdeki gebelerin suda doğuma ilişkin bilgi düzeylerinin saptanması - Yıldızoğlu Ovalı, İlknur (My University, 1999)
Son yıllarda birçok ülkede alternatif doğum yöntemlerinden biri olan Suda Doğumun gebelere seçenek olarak sunulduğu bilinmektedir. Bu çalışma, suda doğumun ülkemizde üçüncü trimesterdeki gebeler tarafından bilinme durumunu saptamak, konuyla ilgili resimler göstererek gebeleri suda doğuma ilişkin bilgilendirmek ve son yıllarda yaygınlaşan Sezeryanla Doğum düşüncesi yerine doğal, ağrısız, normal doğumu tercih etmelerini sağlamak amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde sosyal yapısı ve güvencesi farklı olan ve çok sayıda gebenin başvurduğu S.B. Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi ve S.S.K. Yenimahalle Doğumevi prenetal polikliniklerine başvuran gebeler oluşturmuştur. Gebelerde en az ilkokul mezunu , sezeryan öyküsü olmayan ve araştırmaya katılmaya istekli olmaları gibi seçici özelliklere uygun her kurumdan 50'şer toplam 150 gebe örneklemi oluşturmuştur. Araştırmanın uygulaması 16 Kasım - Aralık 1998 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmada araştırmacının geliştirdiği anket formu kullanılmış, her gebeye araştırmacı tarafından uygulanan anket sonrasında 15 dakika süreyle suda doğumla ilgili resimler gösterilerek bilgilendirme yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS kullanılarak x2 ve yüzdelik testlerle değerlendirilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre olguların çoğunluğunun (25-29) yaş grubunda, ilköğretim mezunu, çalışmayan, gebeliklerinin 9. ayında, multigravida olduğu, önceki doğumlarını hastanede yaptıkları anlaşılmıştır. Genelde olguların (% 40 )'ı suda doğum yapmayı, ( % 82.7 )'sinin suda doğum hakkında bilgi almak istedikleri ve bu bilgiyi almak için ( % 80 )'in Kadın Doğum Doktorunu tercih ettikleri belirlenmiştir. Ayrıca olguların ( % 50 )'si suda doğum sırasında Müzik Dinlemek İstemediklerini ifade etmiştir. Suda doğum konusundaki bilgi düzeylerini yaş gruplarının etkilediği görülmüştür. Yaş artışına paralel olarak olguların suda doğumu duyma, anne ve bebeğe olan etkisini bilme durumlarının arttığı gözlenmiştir. Eğitim düzeyi yükseldikçe olguların suda doğuma ilişkin bilgilerinin arttığı ve suda doğum yapmaya daha istekli oldukları belirlenmiştir. Gebelik ayı ve suda doğum bilgisi arasında anlamlılık bulunamamıştır. Ancak gebelik paritesine göre primigravidaların daha önce doğum deneyimlemediklerinden suda doğum ve normal doğum arasındaki farkı bilmedikleri ve yanlarında aile yakınlarının bulunmasını daha fazla istedikleri görülmüştür. Çalışanların suda doğumu duyma ve suda doğumun etkisi konusunda, çalışmayan olgulara göre daha bilgili olduğu, suda doğum yapmayı ve doğum sırasında müzik dinlemeyi daha çok istedikleri anlaşılmıştır. Genel olarak çalışmada, gebelerin suda doğuma ilişkin yeterli bilgilerinin olmadığı, bununda sağlık elemanları tarafından da konunun yeterince bilinmemesi ve uygulanmamasından kaynaklanabileceği düşünülmüştür. Ayrıca ülkelerin sağlık politikalarının doğum yöntemleri üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Yabancı ülkelerde evde alternatif doğum uygulamaları yaygınlaşırken ülkemizde son yıllarda doğum olayı tıbbi ve teknik bir girişim olarak algılanmakta, gebeler ve sağlık elemanları için Hastanede Doğum daha tercih edilir olmaktadır. Oysa gebelerin doğumda fizyolojik bakım kadar psikolojik desteğe ve holistik yaklaşıma gereksinimi vardır. Gebe kadını en iyi anlayacak ve istenilen holistik bakımı verebilecek sağlık elemanı ebe/ hemşiredir. Bu nedenle ebe/ hemşirelerin gerek eğitim gerekse çalışma alanlarında konuyla ilgili bilgilendirilmeleri önem kazanmıştır. Gelecekteki sağlıklı toplumun temeli, anne, baba ve bebeğin birlikte paylaştığı mutlu, olumlu ve bilinçli doğum deneyimiyle başlar. Böyle bir deneyimin yaşanmasında alternatif yöntem olarak suda doğum önerilmektedir. It is known that, delivery underwater, a birthing alternative in many countries, is now being offered as birthing option to expectant mothers. The purpose of this study were to assess the level of knowledge of delivery underwater of expectant mothers in their third trimester in our country, to inform them about underwater birth using self-explained pictures and , to offer them a natural, painless birth as an option instead of Ceserian Section which is widely preferred in recent years. The study population consisted of expectant mothers from different socio-economic status who visited the maternity section of S.B. Zeynep Kamil Women and Children's Hospital, İ.Ü. İstanbul Medical School and S.S.K. Yenimahalle Birthing Center. One hundred and fifty expectant mothers ( 50 from each instition ) who were at least primary school graduate, with no history of ceserian section , and who wanted to participate to the study were included to this study. The study was conducted between November 16 th and December 3 rd 1998. A questionnaire, developed by primary investigator, was given to the expectant mothers followed by underwater birth pictures shown for 15 minute. The data were analyzed using the SPSS program with chi-square and percentile tests. It was found that most of the participant of the study were between the age group of 25 and 29 years, primary school qraduate, unemployed, in their 9 th mounth of pregnancy, have children more than one, and had delivered their baby in a hospital setting. Forty percent of the expectant mothers preferred to have underwater birth., 82.7 % requested detailed information about underwater birth, from 80 % of whom preferred to receive that information from the Obstetricien . Fifty percent of women did not want to listen to the Music when delivering the babies underwater. It is observed that the level of knowledge about underwater delivery was influenced by the age of the expectant mothers, as the age level of the expectant mothers increase their desire to get information of underwater birth and its influence on mother and the baby increase. It is also found that as the education level of expectant mothers increase their level of knowledge about underwater delivery and their desire to deliver their baby underwater increase. No significant relation ship was found between pregnancy phase and the knowledge about underwater birth. However, expectant mothers who were going to deliver their first babies were unaware of the difference between natural birth and underwater birth and wanted their family members to be with them during the delivery. It is also found that employed expectant mothers had more knowledge about underwater birth and its effects, desire to deliver their babies underwater and to listen to the music during delivery than unemloyed mothers-to-be. It is concluded that the inadeqate knowledge abut underwater birth of expectant mothers is due to the lack of knowledge and inadequate application about underwater delivery of healh-care personnel in our country. It is known that the birthing alternatives are influenced from health policies of countries. While in foreign countries home births is getting used widely for as an alternative delivery method in recent years, in our country the birthing is accepted as a medical and technical process and Birth At Hospital Setting is preferred widely expectant mothers and health-care personnel. Infact, the expectant mothers also need psychological support and wholistic approach besides physiological treatment. Nurse-Midwife is the main health-care personnel to understand the expectant mother and provide enough education and to train the nurse- midwife. The milestones of future healthy generation starts with mother, father and baby sharing happy positive conscious birth experience. For that reason underwater birth is recommended as an alternative to have such an experience.
Keywords: Cerrahi; Doğum; Kadın hastalıkları (jinekoloji) ve doğum; KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri