Polihidroksi butiratın halofilik arke izolatlarında üretimi - Tatlıcan, Pınar (My University, 2010)
POLİHİDROKSİ BUTİRATIN HALOFİLİK ARKE İZOLATLARINDA ÜRETİMİ Çeşitli bakteri türleri hücre içinde Polihidroksi butirat (PHB) moleküllerini enerji ve karbon rezervi olarak biriktirirler. PHB’ler çevre dostu, biyobozunur ve biyouyumlu termoplastiklerdir. Formülasyonlarına dayanarak çeşitli dayanıklılıkta ve elastikiyette olan bu polimerler, birçok yönden benzer oldukları biyolojik olarak parçalanamayan petrokimyasal plastikler gibi kullanılabilirler. Bu tez çalışmasında Kayacık Tuzlası, Tuz Gölü ve Tuzköy Tuz Madenlerinden izole edilmiş 5 adet Halofilik Arke izolatının PHB üretim kapasiteleri araştırılıp alternatif karbon kaynakları kullanılarak üretilen PHB miktarları tayin edilmiştir. İlk olarak hücreler besinsel olarak zengin Brown besiyerinde üretilmiştir. Daha sonra ise PHB üretimini gerçekleştirmek için Brown besiyerinde üretilmiş olan hücreler alternatif karbon kaynakları kullanılarak hazırlanan minimal besiyerine transfer edilmiştir. Halofilik Arke hücrelerinden PHB molekülleri izole edildikten sonra, izolatların PHB üretim miktarları spektrofotometreyle tespit edilmiştir. %2’lik mısır nişastalı besiyerinde inkübe edilen KYT1 İzolat 1’in en fazla miktarda PHB ürettiği gözlenmiştir.

POLYHYDROXY BUTYRATE PRODUCTION BY HALOPHILIC ARCHAEA STRAINS Various species of bacteria accumulate Polyhydroxy butyrate (PHB) molecules within the cells as energy and carbon reserves. PHBs are environmentally friendly, biodegradable and biocompatible thermoplastics. Varying in durability and flexibility, depending on their formulation, they can be used in various ways similar to nonbiodegradable petrochemical plastics. In this study, PHB production capacity of 5 halophilic archaeal isolates from Kayacık Tuzlası, Tuz Gölü and Tuzköy Salt Mine were investigated and the amount of PHB that was produced by using alternative carbon sources was determined. First, the cells were cultured in rich nutritional Brown medium. Later, to achieve the production of PHB, the cells that were cultured in Brown medium were transferred into the minimal mediums which were prepared using alternative carbon sources. After PHB molecules were isolated from halophilic archaea cells, PHB production quantities of strains were identified by spectrophotometer. KYT1 isolate 1, which were incubated in minimal medium with 2% corn starch, produced the highest amount of PHB was observed.
Keywords: Biyokimya; Kimya