İnovatif gelişmelerin Türkiye'deki vakıf üniversitesi kütüphane hizmetleri üzerindeki etkisi : bir durum analizi - Yıldırım, İlker (My University, 2019)
Çalışmanın birinci bölümü giriş bölümüdür. Çalışmanın ikinci bölümünde inovasyon kavramı üzerinde durulmak istenmiştir. Bu bölümde, inovasyon kavramı, inovasyon türleri, inovasyon kaynakları, inovasyonla ilgili terimler, ürünler ve süreçlerden bahsedilmek istenmiştir. Bölümün amacı inovasyon kavramını incelemek ve açıklamaktır. Çalışmanın üçüncü bölümünde kütüphane kavramı üzerinde durulmak istenmiştir. Bu bölümde, kütüphane kelimesinin manası, kütüphanelerin tarihçesi, kütüphaneyi oluşturan unsurlar, temel kütüphanecilik gibi konulardan bahsedilmek istenmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise vakıf üniversitesi kütüphanelerinin hizmetleri ve inovasyonun bu hizmetler üzerindeki etkisine değinilmek istenmiştir. Ayrıca bu bölümde çalışma için belirlenen üniversite kütüphanelerinden de bahsedilmek istenmiştir. Çalışmanın beşinci ve altıncı bölümü ise araştırma bölümü olarak geçmektedir. Beşinci bölüm çalışmanın nasıl belirlendiği, hangi veri toplama yönteminin kullanıldığı, ne tür veri analizi modelinin uygulandığı, örneklemlerin nasıl belirlendiği gibi araştırmayı oluşturan konuların bahsedildiği bölüm olarak geçmektedir. Altıncı bölümde ise uygulanan veri toplama yöntemi sonuncunda ulaşılan verilerin değerlendirilmesi ve bulguların ortaya çıkarılması amaçlanmaktır. Sonuç ve öneriler bölümü ise çalışmanın genel bir sonucunu ve bu sonuçların değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkan önerilerin bahsedilmek istediği bölüm olarak dikkat çekmektedir.İnsanoğlu, yaradılışından beri sürekli atalarından aldığı bilgi ve birikimin üzerine koyarak gelişimini devam ettirmiştir. Yeni aletler, kurallar, yaşam biçimleri, yapılar icat etmişlerdir ve bunları her geçen çağ geliştirmişlerdir. İnsan hayatında inovasyon her zaman yer almaktadır ancak inovasyon kelimesi son yıllarda hayatımıza girmiştir. İnovasyonun insan hayatında her zaman yer aldığının kanıtı, insanoğlunun tarihsel gelişimidir. İnovasyon ile ilgili belki yüzlerce tanım yapılmıştır. Bu inovasyonun yoruma açık bir kavram olduğunu göstermektedir. İnovasyonun türlerinde de ortak bir fikir birliği oluşmamıştır. Herkes kendi düşüncesine ve alanına göre inovasyonu tanımlayıp türlerine ayırmıştır. İnovasyonun türleri olduğu gibi inovasyonu meydana getiren kaynakları da bulunmaktadır. Günümüzde ve gelecekte bu tanımlar geliştirilecek ve belki de yenileri eklenecektir. Çünkü artık insanoğlunun geleceğinin başarısı inovatif düşünceye bağlı olacaktır. İnovasyon kavramı, inovatif düşünmek, inovasyonun önemi gibi konulara günümüzden daha da çok önem verileceğini düşünmekteyiz.Dünyamız artık fırsatlar dünyası olduğu için bu fırsatları iyi değerlendiren kurum ve bireyler diğerlerinden bir adım öne çıkacaktır. Bazen bir etkili bir inovatif fikir sayesinde kendi alanında dünyada en tepeye çıkılabilmektedir. Günümüzde amaç kendi sektöründe dünya ile rekabet ederek en tepeye çıkmaktır. Şirketler nasıl birbirleriyle rekabet halindeyse, kütüphaneler de kendi aralarında rekabet halinde olmalıdır çünkü rekabet başarı getirmektedir. Kütüphaneler, inovasyon ile birlikte kendi hizmet kalitelerini ve hizmet havuzunu geliştirerek diğer kütüphanelere göre ön plana çıkmalıdır ve örnek olmalıdır. Diğer kütüphanelerde bu inovatif kütüphane hizmetlerini örnek alarak kütüphanecilik alanının gelişmesini sağlamalıdırlar. Türkiye’de bu rekabet yavaş yavaş oluşmaktadır ancak daha çok özel (vakıf) kurumlarındadır. Ülkemizde bulunan vakıf üniversite kütüphaneleri bu yüzden hizmet kalitesi ve çeşitliliği bakımından devlet üniversitesi kütüphanelerine göre bir kademe daha iyi durumdadır. Bu durum da ülkemiz kütüphaneciliği adına güzel bir durum olarak göze çarpmaktadır.Ülkemizde bulunan vakıf üniversite kütüphane hizmetleri ve dünyada bulunan bazı inovatif kütüphanelerin hizmetleri incelendiğinde gerçekten temel kütüphanecilik hizmetlerinin oldukça dışına çıkıldığı görülmektedir. Kütüphaneler, inovasyon ve yaratıcı fikirler, inovasyonu oluşturan en önemli unsur ve inovasyon kaynaklarının temelinde yatmaktadır. İnovasyon sayesinde artık bir yaşam ve bilgi merkezi konumuna gelmişlerdir. Kullanıcıların her türlü bilgi ihtiyacını çok yönlü ve çeşitli kaynaklarla sağlayan oldukça gelişmiş inovatif düşüncelerle inşa edilmiş mekanlar olarak göze çarpmaktadırlar. Günümüzden onar senelik dilimler haline geriye gidildiğinde, son iki dönemde kütüphanecilik hizmetlerinde ne kadar ileri gidildiği göze çarpmaktadır. Günümüzde internet ve iletişim artık çok üst düzeyde olduğu için de insanlar dünyadaki gelişimleri takip edebilmektedir ve başkalarından gördüğü bir inovasyonu kendi fikirleriyle besleyerek yeni bir inovasyon meydana getirebilmektedir ve bu şekilde kendi alanına bir yenilik getirmiş olacaktır. Gelecekte de yine yeni inovasyonlar görmemiz oldukça yüksek bir oranda olacaktır. Günümüz kütüphanecileri, günümüzde yapılan bu kütüphanecilik hizmet inovasyonlarını örnek alacak ve yeni hizmet inovasyonları ortaya koyarak bu alanın daha da gelişmesini sağlayacaklardır.

The Mankind has continued to develop by putting on the knowledge it has received from its ancestors since its creation. People invented new tools, rules, lifestyles, structures, and developed them every other age. Innovation always is in human life, but the word of innovation has entered our lives in recent years. Proof that innovation is always in human life is the historical development of human beings.Hundreds of definitions have been made about innovation. This shows that innovation is an open interpretation. There isn’t any common consensus in the types of innovation. Everyone defines innovation according to his own thinking and area and they separate it into his own species. There are types of innovation, as well as sources of innovation. Today and in the future these definitions will be developed and maybe new ones will be added. Because the success of mankind's future will depend on innovative thinking. We think that the concept of innovation, innovative thinking and the importance of innovation will be given more importance than today.As the world is a world of opportunities, institutions and individuals who take advantage of these opportunities will step forward. Sometimes, with an effective innovative idea, institutions and indivisuals can be reached to the top of the world in their field. Today, the aim is to go to the top by competing versus the world in its profession. Libraries must be competing among themselves like companies are competing versus each other because competition brings success. Libraries should develop their own service quality and service pool with innovative thinking, and they should stand out from other libraries and should be exemplary for other libraries. Other libraries should provide the development of library science by taking model these innovative library services as a model. This competition consists slowly in Turkey but more in private (foundation) university libraries. So, the foundation university libraries that are in our country are better in service quality and diversity than in the state university libraries in Turkey. This situation stands out as a good situation for the librarianship in Turkey.It is seen that the basic librarianship services are far out when we look at the services of the foundation university library services and some of the innovative libraries in the world, Libraries, thanks to innovation, they have become a life and information center. They are built with highly developed innovative ideas that provide all the information needs of the users with a wide variety of information sources. When we go back to the year-old slices, we can see how far we have gone through librarianship services in the last two periods. Nowadays, people are able to follow the developments in the world because internet and communication are now at a very high level and by feeding an innovation that seen from others or creating a new innovation, and thus bringing an innovation to his field.In the future, we will still see new innovations. Today's librarians will take as a model of these librarianship service innovations and provide new service innovations.
Keywords: Bilgi yönetimi; Innovation on Library Services; İnovatif Gelişmeler; Knowledge management; Kütüphane Hizmetleri Innovative Developments; Kütüphane Hizmetlerinde İnovasyon; Kütüphaneler; Libraries; Library Services