Örgütsel vatandaşlık davranışlarının örgüt kültürüyle ilişkisi ve Türk Telekomünikasyon A.Ş. üzerinde bir araştırma - Erdem, Onur (My University, 2009)
Günümüzde işletmelerin küreselleşme etkisiyle yaşadığı hızlı değişim, artan rekabet koşulları işletmelerin geleneksel yapılarını, teknolojilerini, kurallarını ve sahip olduğu değerleri yeniden gözden geçirmelerini zorunlu kılmaktadır. İşletmelerin rekabet açışından sahip oldukları en önemli kaynak olan insan unsurunun etkinliğinde örgüt kültürü önemli bir değişkendir. Örgütler sorunlarına çözümler üretmek ve değişimlere ayak uydurmak için kurumsallaşmaya doğru yönelmişlerdir. Kurumsallaşma sürecindeki örgütlerin yeniden yapılanmaları ve kurumsallaşmaları için örgüt kültürünün ve örgüt kültürüne etki eden örgütsel vatandaşlık davranışlarının analiz edilmesi gerekmektedir. olarak sunulan bu araştırmada teorik bir çerçevede sunulduktan sonra, örgüt kültürünü ölçmek için Çelik ile Kara Harp Okulu Öğretim üyeleri ve SASAD Yönetim kurulu üyelerince hazırlanan ölçeği ve örgütsel vatandaşlık davranışını ölçmek için Dyne ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş Kamer tarafından Türkçe’ye adaptasyon çalışması yapılmış örgütsel vatandaşlık davranışı ölçeği kullanılmıştır. Araştırma Türk Telekom A.Ş üzerine yapılmış ve ölçekler farklı departmanlarda çalışan 400 kişiye uygulanmıştır. Bu anketler sonucunda veriler değerlendirilerek örgütsel kültürü ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır. tsel Vatandaşlık Davranışı, Türk Telekom

In today’s world, the rapid changes experienced under the influence of globalization of businesses, increasing competition, the traditional structures of business conditions, technologies, rules and values have to be re-review is required. Businesses they have the most important source of competitive time the human factor in the effectiveness of organizational culture is an important variable. Organizations to develop solutions to problems and changes to keep pace were directed toward institutional. In the process of institutionalization of organizations and institutional restructuring of organizational culture and organizational culture for affecting organizational citizenship behavior must be analyzed. Master's thesis as presented in this research a theoretical framework has been presented, organizational culture to measure the steel and Turkish Military Academy faculty members and board members SASAD prepared by scale, and organizational citizenship behaviors to measure the Dyne and colleagues developed by Kamer into Turkish by the adaptation work has been organizational citizenship behavior scale was used. Turk Telekom has been on research and scales was administered to 400 people working in different departments. As a result of this survey data by evaluating organizational culture and organizational citizenship behaviors have been attempts to explain the relationship between. Key Words: Organizational Culture, Organizational Citizenship Behavior, Turk Telekom.
Keywords: Kalite Yönetimi; Örgütsel Davranış; Örgütsel Vatandaşlık