Okul öncesi öğretmen adaylarının yaratıcı kişilik özelliklerinin ve duygusal zekâ düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi - Kılınç, Kübra (My University, 2019)
Bu Araştırmada, okul öncesi öğretmen adaylarının yaratıcı kişilik özelliklerinin ve duygusal zekâ düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma betimsel nitelikte olup, ilişkisel tarama modelinde nicel bir araştırmadır.Araştırmanın evrenini, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde İstanbul ilinde bulunan devlet üniversitelerin eğitim fakültelerinde öğrenim gören okul öncesi öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise küme örnekleme yöntemi ile seçilen; Marmara, İstanbul ve Yıldız Teknik üniversitelerinin 3. ve 4. sınıflarında öğrenim gören 200 okul öncesi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, Şahin ve Danışman tarafından (2017) geliştirilen Yaratıcı Kişilik Özellikleri Ölçeği ve Bar On tarafından (2000) geliştirilen Acar tarafından (2001) Türkçeye uyarlanan Duygusal Zekâ Ölçeği kullanılmıştır.Araştırma verileri bilgisayarda ‘SPSS 25.0’ paket mlenmiştir. Araştırmada öncelikle kişisel bilgi formundaki demografik değişkenlerin frekans ve yüzde dağılımları yapılmıştır. Demografik verileri çözümlerken, normal dağılan verilerde gruplar arası farklılığa bakmak için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA kullanılırken, normal dağılmayan verilerde parametrik olmayan testlerden Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Ölçekler ve alt boyutları arasındaki korelâsyon hesaplanırken Pearson korelâsyon analizi yapılmıştır.Araştırma verilerinden elde edilen analizler sonucunda, okul öncesi öğretmen adaylarının duysal zekâ ölçeğinden aldıkları puanlarla baba eğitim düzeyi arasında ilişki anlamlı bulunmuştur. Tukey testinin sonuçlarına göre babası üniversite mezunu olanların puan ortalamaları, lise mezunu olan çocukların puan ortalamalarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Ölçeklerden alınan puanlarla diğer değişkenler arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.

In this study, it is aimed to examine the creative personality traits and emotional intelligence levels of preschool teacher candidates in terms of various variables. The research is descriptive and it is a quantitative research in relational survey model.The population of the research consists of preschool teacher candidates who study in the education faculties of state universities in Istanbul in the 2018-2019 academic year. The sample of the study was selected by cluster sampling method; Marmara, İstanbul and Yıldız Teknik universities consist of 200 preschool teacher candidates studying in the 3rd and 4th grades. Personal information form developed by the researcher, Creative Personality Traits Scale developed by Şahin and Adviser (2017) and Emotional Intelligence Scale adapted by Turkish by Acar (2001) developed by Bar On (2000) were used as the measurement tool in the research.The data were analyzed with SPSS 25.0 software. Firstly, the frequency and percentage distributions of the demographic variables in the personal information form were made. While analyzing the demographic data, independent sample t-test and one-way ANOVA were used to look at the differences between the groups in the normally distributed data. Pearson correlation analysis was used to calculate the correlation between scales and sub-dimensions.As a result of the analysis obtained from the research data, the relationship between the scores obtained from the pre-school teacher candidates' sensory intelligence scale and father's education level was found to be significant. According to the results of the Tukey test, the mean scores of those whose fathers are university graduates were found to be statistically significantly higher than those of the high school graduates. No significant relationship was found between the scores obtained from the scales and other variables.
Keywords: Creative Personality Characteristics; Duygusal Zekâ Preschool; Education; Eğitim; Emotional Intelligence; Okul Öncesi; Okul öncesi öğretmenleri; Preschool teachers; Yaratıcı Kişilik Özellikleri