Bazı bakteriyel iletişim inhibitörlerinin pseudomonas aeruginosa da biyofilm oluşumu üzerindeki etkilerinin gerçek zamanlı hücre analiz sistemi ile belirlenmesi - Çonker, Seyit Ahmet (My University, 2019)
Bazı Bakteriyel İletişim İnhibitörlerinin Pseudomonas Aeruginosa Da Biyofilm Oluşumu Üzerindeki Etkilerinin Gerçek Zamanlı Hücre Analiz Sistemi İle BelirlenmesiÖğrencinin Adı: Seyit Ahmet ÇonkerDanışmanı: Prof. Dr. Gülgün TınazAnabilim Dalı: BiyokimyaÖZETAmaç: Bu çalışmada, tobramisin ve sinamaldehit gibi bakteriyel iletişim inhibitörlerinin P. aeruginosa’da biyofilm oluşumuna etkisi, dünyada henüz çok yeni bir yöntem olan gerçek zamanlı elektriksel empedans spektroskopisi (Xcelligence Real Time Cell Analyzer) sistemi kullanılarak incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: P. aeruginosa’nın biyofilm oluşturmasını engellediği bilinen tobramisin ve sinnamaldehidin Minimum İnhibisyon Konsantrasyon (MİK) değerleri saptanmış ve bu moleküllerin biyofilm oluşumu üzerine etkileri xCELLigence Real Time Cell Analyzer sistemi kullanılarak araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar biyofilm çalışmalarında klasik bir yöntem olan kristal viyole ile boyama metodu ile karşılaştırılmıştır.Bulgular: Tobramisinin biyofilm oluşumuna etkisi xCELLigence gerçek zamanlı hücre analiz sistemi kullanılarak analiz edildiğinde P. aeruginosa PA01 suşunda % 60, klinik izolatta ise %46’lık bir inhibisyona neden olduğu gözlenmiştir. Aynı suşlarda kristal viyole metodu ile tobramisinin biyofilm oluşumuna etkisi test edildiğinde PA01’de % 52, klinik izolatta % 42.6’lık düşüş saptanmıştır. Sinamaldehit ise xCELLigence kullanılarak yapılan biyofilm testinde PA01’de %53, klinik izolatta %31’lik azalmaya neden olmuştur, kristal viyole metodu ile biyofilm oluşumunda PA01’de % 45, klinik izolat’ta % 32.4 düşüş görülmüştür.Sonuçlar: Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, xCELLigence gerçek zamanlı hücre analiz sisteminin hızlı ve güvenilir metot olduğunu ve biyofilm oluşumunu engelleyen moleküllerin tespitinde güvenilir bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir

Determination of Impacts of Some Bacterial Communication Inhibitors’ on Biofilm Formation in Pseudomonas aeruginosa by Real-Time Cell Analysis SystemPh. D. Student: Seyit Ahmet ÇonkerSupervisor: Prof. Dr. Gülgün TınazDepartment: BiochemistrySUMMARYAim : The aim of this study is to investigate the effect of bacterial communication inhibitors such as tobramycin and cinamaldehyde on biofilm formation in P. aeruginosa by using a real time electrical impedance spectroscopy (Xcelligence Real Time Cell Analyzer) which is a new method in the world.Material and Methods : The minimum inhibition concentration (MIC) values of tobramycin and cinnamaldehyde, which are known to inhibit biofilm formation of P. aeruginosa, were determined and their effects on biofilm formation were investigated using the xCELLigence Real Time Cell Analyzer system. The results were compared with the crystal violet staining method which is a classical method in biofilm studies.Results : When the effect of tobramycin on biofilm formation was analyzed using xCELLigence real-time cell analysis system, it was observed that 60% inhibition of P. aeruginosa PA01 strain and 46% inhibition of clinical isolate. When the effect of tobramycin on the formation of biofilm was tested by the crystal violet method in the same strains, 52% decrease in PA01 and 42.6% decrease in clinical isolate were determined. Cinamaldehyde caused a decrease of 53% in PA01 and 31% in clinical isolates in biofilm test using xCELLigence, a decrease of 45% in PA01 and 32.4% in biofilm formation by crystal violet method.Conclusion : The results obtained in this study show that the xCELLigence real-time cell analysis system is a fast and reliable method and can be used reliably in the detection of molecules that inhibit biofilm formation.
Keywords: Biochemistry; biofilm; Biyofilm; Biyokimya; Pseudomonas aeruginosa; RTCA xCELLigence; RTCA xcelligence Pseudomonas aeruginosa