Avrupa Birliği Bilgi Toplumu Projeleri ve Üniversite Kütüphaneleri - Cihangir, Yazgı (My University, 2010)
Tez kapsamında; Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde bulunan belli başlı üniversite kütüphanelerini inceleyerek akademik yaşantıya katkılarını irdelemeye çalışmak amaçlanmıştır. Bu bağlamda Avrupa Birliği’ne hazırlanan Türkiye’deki üniversite kütüphanelerinin durumu incelenmiş, AB’deki bazı üniversite kütüphaneleri ile karşılaştırmalar yapılmış ve sonuçlar doğrultusunda AB standardını yakalayabilme konusunda yapılması gerekenler ortaya konulmuştur. Tezde; Avrupa Birliği’ne geçiş sürecinin devam ettiği şu günlerde; Avrupa Birliği- Türkiye ilişkileri, Avrupa Bilgi toplumu projeleri, Avrupa Birliği eğitim ve kültür politikaları, bu program ve politikaların kütüphane hizmetlerine etkileri ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Böylece AB’de bilgi toplumu ve kütüphane alanındaki çalışmalarının politika ve programlarla şekillendirildiği görülmüş; ülkemizde bu amaçla geliştirilen ve uygulanan plan ve projeler ortaya konmuştur. Her geçen gün bilim ve teknolojide büyük gelişmeler göstererek Avrupa birliği’ne bir adım daha yaklaşan Türkiye’nin bilgi toplumu- kütüphane- eğitim alanında geldiği son nokta vurgulanmaya çalışılmıştır. Bu yönde gelinen son noktaya ulaşmada kütüphanelerin öneminin kuşkusuz olduğu görülmüş; bu nedenle eğitim-bilim-kültür alanında program ve politikaların gerek mevzuat gerekse de uygulama konusunda aksaklıklar olduğu görülmüştür.

The aim of this thesis is to conduct a study on the major university libraries within the EU and find out how much contributions they make to the academic life. Therefore, as a candidate country for the EU, conditions of the university libraries of Turkey have been investigated, comparisons have been made with some university libraries in the EU and recommendations have been made to have the European standarts for the field. In the eve of the membership process of Turkey, the relationship between Turkey and the EU, European Information society projects, education and cultural policies of the EU, and their impact on libraries’ policies have throughly been investigated. It has been understood that the EU has shaped its information society and libraries fields with policies and programmes, and it has been revealed that such policies and programmes are necessary for Turkey too. The thesis has also put forward the situation in Turkey. The necessary thing for the information society and cultural and educational policies is the very well orgised and operated libraries in Turkey.
Keywords: Avrupa Birliği; Belge Yönetimi; Bilgi Toplumu; Bilgi ve Belge Yönetimi; Kütüphaneler; Üniversite Kütüphaneleri