Anlam çözümleme tablolarının sosyal bilgiler öğretmen adaylarının ölçme değerlendirme sürecinde kullanımı - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Anlam çözümleme tabloları bir öğrenme etkinliği olarak kullanıldığı gibi değerlendirme aracı olarak ta kullanılmaktadır. Öğrencilerin bilgi, kavrama, sınıflandırma, karşılaştırma, yorumlama düzeylerinde neler öğrendiğini ortaya koymada önemli bir yere sahip olan anlam çözümleme tabloları bu araştırmada da değerlendirme aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma modeli durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışma grubunu 2010-2011 eğitim öğretim yılında Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ana bilim dalında 1. sınıfa devam etmekte olan 60 öğrenci teşkil etmektedir. Çalışmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan anlam çözümleme tabloları ve yarı yapılandırmış görüşme aracılığıyla elde edilmiş ve betimsel analiz vasıtasıyla çözümlenmiştir. Sosyal Bilgiler dersi öğretmen adaylarına Felsefe dersinin final sınavında hem geleneksel türdeki sorular yöneltilmiş hem de anlam çözümleme tablosuna dayalı değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Öğretmen adaylarına 4 adet anlam çözümleme tablosuna dayalı soru yöneltilmiştir. Bunlardan elde edilen bulgular analiz, sentez, sınıflandırma ve karşılaştırma gibi çeşitli düşünme becerileri açısından kategorize edilerek çözümlenmiştir.

Semantic feature analysis is an effective for demonsrating relationshipsamong consepts with in category. It can be used with individuals or with groups of students using expository or narrative text. In this research semantic feature analysis is used as an evaluation tool. The research’s method is planned as case study and sample of research is composed by 60 teacher candidates that have attended in Social Studies department in Marmara University. Data’s of research are obtained with semantic feature analyses and semi-structure interview form that prepare by researcher. It is analysed datas that is obtained by descriptive analysis. To social studies teacher candidates are asked both classical questions and semantic feature analysis based questions in philosophy exam. Findings are analysed by categorize in the way of analysis, synthesis, classification and comparison.
Using of semantic feature analysis in the assessment process of social studies teacher candities
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları