Yüksek verimli asenkron motorların analizi - Tekin, Cem (My University, 2008)
YÜKSEK VERİMLİ ASENKRON MOTORLARIN ANALİZİ Asenkron motorlar endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tezde yüksek verimli asenkron motor kullanmanın gerekliliği açıklanmış ve yeni nesil malzemeler ve hesaplama metotları kullanılarak motorların momentleri incelenmiştir. Bu incelemeler kaynak araştırması ve deneysel çalışmalar olarak özetlenebilir. Kullanım yerine bağlı olarak Asenkron motorlarda ’de verim ve moment önemlidir. Asenkron motorların genel olarak verimleri düşüktür. Yüksek verimli asenkron motorlarda ise verim ve moment yüksekliği’ nin nedenleri incelenmelidir. Bu çalışmada; deneylerden elde edilen veriler kullanarak standart ve yüksek verimli asenkron motorlar karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmalarla yüksek verimli motor kullanmanın gerekliliği ve işletmelere sağladığı kazanç ortaya konulmuştur. GAMAK firmasından sağlanan motorlarda eşdeğer devre parametrelerinin hesaplanması standart deneyler ile gerçekleştirilmiştir. Bu deneyler yapılırken motorların devreden çektikleri akımlardaki harmonikler FLUKE 434 Power Analyser ile ölçülmüştür. Ayrıca yapılan deneyler ve hesaplamalarla asenkron motorların eşdeğer devre parametreleri bulunmuş ve MatLab kodları ile moment değişimleri çizilmiştir. Elde edilen bulgulardan ve harmonik grafiklerinden de görüldüğü gibi yüksek verimli motorlarda stator akımının şebeke harmoniği daha düşüktür. Yüksek verimli motorun moment karakteristiğinin standart motordan daha düzgün olduğu görülmektedir. asenkron motor tasarımı, yüksek verimli asenkron motorlarda harmonik, asenkron motorlarda tork, matlab ,tork, simulasyon

ANALYSIS OF HIGH EFFICIENCY MOTORS Asynchronous motors are used widespread in industry. In this thesis the necessity of using high efficiency motors is explained and the moment of these motors are observed by using new age material and calculation methods. These observations can be summarized as source and experimental works. The efficiency and moment of asynchronous motors are important according to the area of their usage. Generally the efficiency of asynchronous motors are low. In high efficiency asynchronous motors the reasons of the high efficiency and moment should be researched. In this thesis standard motors and high efficiency asynchronous motors are compared by using the parameters that are obtained from the experiments. By making the comparison; the necessity of using high efficiency motors and the cost savings that are made in a company are stated briefly. The calculations of the parameters of the equivalent circuit are done by Standard experiments, with the motors that are obtained from GAMAK. In the experiments the harmonics of the current are measured with; FLUKE 434 Power Analyzer. Also from the experiments and calculations, the parameters of the equivalent circuit of the asynchronous motors are found and moment changes are drawn with the MatLab codes. It is observed that; in high efficiency motors the network harmonic shape of stator current is low but the moment of high efficiency motors are smoother than the Standard motors. nduction motor design, high efficiency induction machine harmonic, induction machine torque, matlab torque simulate
Keywords: Elektrik Eğitimi; MATLAB; Motorlar