Biyoloji öğretmen adaylarının hücre enerji metabolizmasını öğretme yeterlilikleri - Demir, Naciye Tülay (My University, 2010)
BİYOLOJİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ HÜCRE ENERJİ METABOLİZMASINI ÖĞRETME YETERLİLİKLERİ Öğretmen yeterliliklerinin başında, öğretmenlerin iyi bir konu alan bilgisine sahip olmaları gelmektedir. Fen dalları öğrencilerinin yanlış kavramlara sahip olmalarının veya bilgi eksikliklerinin öğretmen kaynaklı olduğunu açıklayan pek çok araştırma bulunmaktadır. Bu çalışma 5. sınıf biyoloji öğretmeni adaylarının biyolojinin önemli bir konusu olan ‘Hücre Enerji Metabolizması’ ile ilgili kavramsal alan bilgilerini ölçmek, sahip oldukları öğretim yeterlilikleri hakkında kendi tutum ve düşüncelerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışma, öğretmen adaylarının kavramsal bilgi düzeylerini kendilerinin hazırladıkları kavram haritalarının analizleri ile nicel olarak ölçülmesi ve karşılıklı yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerdeki (23 soru) cevaplarının nitel olarak değerlendirilmesi ile yapılmıştır. Öğretmen adaylarının kavram haritaları analizleri, onların kavramsal bilgi düzeylerinin çok düşük olduğunu göstermiştir. Görüşmelerdeki açıklamalarından mesleki bilgilerinin çoğunu ezberleyerek elde ettikleri, kendilerini öğretmenlik için eksik hissettikleri ancak bunu mesleki uygulamalar sırasında giderebileceklerine inandıkları anlaşılmaktadır. Anahtar sözcükler: Konu alan bilgisi, kavramsal öğrenme, kavram yanılgıları, kavram haritaları.

TEACHING COMPETENCY OF TRAINEE BIOLOGY TEACHERS ON CELL ENERGY METABOLISM Teachers’ subject content knowledge is one of the most important competency that they must have. There are several studies show that, students’ knowledge deficiencies and misconceptions originated from teachers. This study is designed to determine subject matter knowledge of 5th year trainee biology teachers on ‘Cell Energy Metabolism’ and their own thoughts and opinions about their teaching competencies. The conceptual knowledge of trainees in measured by concept maps which they prepared on cellular respiration. Trainee’s thoughts about their own teaching competencies and professional career, obtained from the answers semi structered interview (23 questions). The analysis of concept maps showe that, the level of conceptual subject matter knowledge of trainee’s is very low. Their staitments from the interviews clarified that altough they feel incompetent to teaching yet. They believe that they will compensate during their professional career. Key words: Subject content knowledge, conceptual learning, misconceptions, concept map.
Keywords: Biyoloji; Hücre; Öğrenim ve Öğretim; Öğrenim ve Öğretim_Biyoloji