İşletme ve organizasyonlarda stratejik yönetim yaklaşımları - Koçer, İsmet (My University, 2007)
İŞLETME VE ORGANİZASYONLARDA STRATEJİK YÖNETİM YAKLAŞIMLARI Sanayi devrimiyle beraber artan üretim, işletmeleri yeni pazar arayışları içerisine sokmuştur. Yeni pazar arayışıyla beraber, tek amaçları, çok üretip, çok satmak ve maksimum kâr elde etmek olan işletmeler arasında kıyasıya bir rekabet yarışı başlamıştır. Bu rekabet yarışında kimi işletmeler elenmiş, kimi işletmeler ise ayakta kalarak hızla büyümüşlerdir. Neden bazı işletmeler pazar arayışında başarılı olurken, bazıları bu başarıyı yakalayamayıp, kapanmak zorunda kalmışlardır? Birbirine benzer yönetim şekillerine sahip oldukları halde, işletmelerden bazıları kapanmış, bazıları ise yollarına büyüyerek devam etmişlerdir. İşte bu noktada karşımıza 1980 sonrası gelişen ve hızla yayılan stratejik yönetim kavramı çıkmaktadır. Sınırların kalktığı, tüm dünyanın ortak bir pazar haline geldiği günümüzde, işletmeler ayakta kalabilmek ve büyümek için stratejik yönetim politikaları uygulamakta, geleceği önceden tahmin edip, doğru kararlar vermeye çalışmaktadırlar. Stratejik yönetim, sürekli yenilik yapmak ve rakiplerine karşı üstünlük kurmak çabasındaki işletme ve organizasyonlara rehberlik eden bir kurumdur. Bu çalışma ile; işletmelerde stratejik yönetim yaklaşımlarının, işletmenin başarılı ve uzun yıllar devamını sağlamak yönünden kurumsal bir çerçevesini çizme, üretkenlik, verimlilik ve etkinlik seviyelerini artırmada stratejik yönetimin rolüyle ilgili gerekli incelemelerin sunulması hedeflenmiştir. Bu incelemeler doğrultusunda çalışma içerisinde stratejik yönetimin temel kavramları, stratejik yönetim,stratejik yönetimin kapsamı, seviyesi, tarihçesi, araçları ile işletme stratejileri ve stratejik yönetim yaklaşımları ve son olarak da işletmelerde stratejik yönetim faaliyetlerini değerlendirme ile ilgili örnek çalışmalar sunularak konu anlatılmaya çalışılmıştır.

STRATEGIC MANAGEMENT APPROACHES TO BUSINESS AND ORGANIZATIONS Production, which increased with the Industrial Revolution, led firms to search for new markets. Together with this search for new markets, a tough competition commenced between the firms which solely aim to produce more and sell more and earn maximum profits. In such a competitive environment some firms were eliminated and some managed to survive and grew rapidly. Why did some businesses succeed in their search for market, while the others failed and went bankrupt? Even though they had similar types of management, some of the businesses closed down while others went on business by growing. At this junction, we come across the concept of strategic management, developed after 1980 and adopted rapidly. In today’s business environment where borders have been removed and the whole world has become a common market firms resort to strategic management policies in order to stay in business and grow, and work hard to predict the future and make the right decisions. Strategic management is an organization that guides the firms and institutions with the aim of introducing innovations and becoming superior over their competitors. This study aims to analyze strategic management approach in businesses, to introduce an institutional framework in order to make a firm successful and stay in business for a long period, and to suggest the necessary researches on the role of the strategic management in increasing the productivity and efficiency levels of businesses. In line with these researches the basic concepts of strategic management, strategic management, the scope, level, history, and tools of strategic management and firm strategies and strategic management approaches and finally sample studies for the evaluation of strategic management activities applied in businesses are studied.
Keywords: İşletmeler_Yönetim ve Organizasyon; Stratejik Yönetim; Yönetim ve Çalışma Psikolojisi