Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın askeri kişiliği - Ertem, Barış (My University, 2006)
Bu çalışmanın konusu olan Orgeneral Mustafa Muğlalı, 1882 yılında Muğla’ da doğmuştur. 1900 1951yılında başladığı askerî hizmetinde, 3. Ordu Komutanlığı’ na kadar yükselmiştir. 1947 yılında emekli olan Muğlalı, 1950 yılında, Van’ın Özalp ilçesinde 33 kişiyi yargısız olarak kurşuna dizdirerek öldürtmek suçundan çıkarıldığı Genelkurmay Askerî Mahkemesi tarafında önce idama, sonra da 20 yıl hapse mahkûm edilmiştir. Bu kararı temyiz edilen ve bozulan Muğlalı, yargılamanın tekrar başlaması mümkün olmadan, Aralık 1951’de yatmakta bulunduğu askerî hastahanede, 69 yaşında vefat etmiştir. Çalışmada, yukarıda kısaca sözü edilen Muğlalı’nın 69 yıllık yaşamındaki olaylar incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada öncelikle Muğlalı’nın Milli Mücadele’deki hizmetleri üzerinde durulmuş, sonra katılıp yönettiği tedip ve tenkil harekâtları incelenmiş, 1931 yılındaki Menemen’de kurulan Divan-ı Harp Mahkemesi’ndeki reislik görevi hakkında bilgi verilmiştir. Son olarak da, Muğlalı’nın yaşamındaki en önemli dönem sayılabilecek, Van’da 33 kişinin ölmesi olayı ve bundan sonraki gelişim incelenmiştir. Bu kısımda olayın meydana gelişi tanıkların ifadeleri de yer verilerek incelenmiş, Muğlalı’nın olaydaki durumu belirtilmeye ve açıklanmaya çalışılmıştır.

ABSTARCT General Mustafa Muğlalı, was born in Muğla, Turkey on 1882. After his military education, he started his military service as a lieutenant in Turkish Armed Forces (T.S.K.) on 1901. He has promoted to General and he retired on 1947. After 2 years, on 1949 he has arrested as suspect of murder. He died in hospital on 1951. He was 69 years old when he died. He served to Turkish Armed Forces for 46 years. His crime never proved and his trial didin’t completed when he died.
Keywords: Askerler_Türkiye_Biyografi; Muğlalı, Mustafa, 1882-1951