Bentonit içerikli ağız gargarasının antimikrobiyal etkinliğinin in vitro değerlendirilmesi - İslamoğlu, Maide Beyza (My University, 2025)
Bentonit içerikli ağız gargarasının antimikrobiyal etkinliğinin in vitro değerlendirilmesi Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı bentonit içerikli ağız gargaralarının P. gingivalis ve F. nucleatum dual biyofilmi üzerine antimikrobiyal etkinliğinin %0,05 klorheksidin (KHS) ve esansiyel yağ içerikli ağız gargarasıyla karşılaştırmalı olarak konfokal lazer taramalı mikroskop (KLTM) aracılığı ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Sterilize edilmiş insan tükürüğü ile kaplanan HA diskler 48 kuyucuklu plaka içerisine yerleştirildikten sonra her kuyucuğa P. gingivalis ve F. nucleatum süspansiyonları eklenerek 72 saat boyunca 37°C'de inkübe edildi. . Fosfat tamponlu salin (FTS), bentonit+su karışımı (BS), bentonit içerikli gargara (BG), %0,05'lik klorheksidinli gargara (KHS) ve esansiyel yağ (Listerine-LIS) grubu deney solüsyonlarından her kuyucuğa disklerin yüzeyini kaplayacak şekilde 750μl solüsyon konuldu. Temas süresi sonunda diskler üç kez FTS ile yıkandı. İşlem sonrasında diskler biyofilm analizi için KLTM ile incelendi. Bulgular: Diskler üzerindeki toplam bakteri biyokütle miktarları (μm3/ μm2) değerlendirildiğinde bentonit gargara (BG) ve bentonit+su (BS) grubunun toplam biyokütlesi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu (p<0.05). Diğer gruplar arası toplam biyokütle açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlanmadı (p>0.05). Kalan biyofilmdeki ölü bakteri oranı değerleri incelendiğinde Bentonit+su (BS) grubunun ölü bakteri oranı LIS ve KHS grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p<0.05). Diğer gruplar arası ölü bakteri oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlanmadı (p>0.05). Sonuç: Bu çalışma bentonit içerikli ağız gargaralarının antibiyofilm etkinliğinin bakteri öldürme özelliğinden ziyade fiziksel etkileşimler aracılığıyla biyofilm yapısının bozulması sonucu meydana geldiğini, bentonit içerikli ağız gargaralarının geleneksel gargaralara alternatif olabileceğini göstermektedir.

In vitro evaluation of the antimicrobial activity of a bentonite-containing mouthwash Objective: This in vitro study aimed to investigate the antimicrobial effectiveness of bentonite- containing mouthwashes against the P. gingivalis–F. nucleatum dual biofilm, in comparison with 0.05 % chlorhexidine (CHX) and an essential-oil–based mouthwash via confocal laser scanning microscopy (CLSM). Materials and Methods: Hydroxyapatite (HA) disks coated with sterilized human saliva were placed in a 48-well plate. Suspensions of P. gingivalis and F. nucleatum were added to each well and incubated at 37 °C for 72 h. Disks were then treated with one of the following test solutions (750 μL per well, covering the disk surface): phosphate-buffered saline (PBS, control), bentonite + water mixture (BS), bentonite mouthwash (BG), 0.05 % chlorhexidine mouthwash (CHX), or essential-oil mouthwash (Listerine®, LIS). After the designated contact time, disks were rinsed three times with PBS and examined by CLSM for biofilm analysis. Results: Total biofilm biomass (μm3/ μm2) on the disks was significantly lower in the BM and BW groups than in the control group (p < 0.05). No statistically significant differences in total biomass were found among the other groups (p > 0.05). Regarding the proportion of dead bacteria in the remaining biofilm, the BS group exhibited a significantly lower percentage than the LIS and KHS groups (p < 0.05). No other intergroup differences were statistically significant (p > 0.05). Conclusion: The antibiofilm efficacy of bentonite-containing mouthwashes appears to arise mainly from physical disruption of biofilm architecture rather than direct bactericidal action, suggesting that these formulations may serve as promising alternatives to conventional mouthwashes.
In vitro evaluation of the antimicrobial activity of a bentonite-containing mouthwash
Keywords: Bentonit; biofilm; biomass; biyofilm; biyokütle; gargara Bentonite; mouthwash; Periodontology; Periodontoloji